Výlety místo předváděcích akcí pomáhají seniorům zvládat samotu

Výlety místo předváděcích akcí pomáhají seniorům zvládat samotu (zdroj: ČT24)

Organizace Hurá na výlet organizuje levné jednodenní výlety, na kterých starší lidi nikdo neobtěžuje předváděcími akcemi. A mají to i s obědem.

V neděli jeli senioři například za památkami do Chrudimi. Od osmi hodin ráno je nabíral autobus v Hradci Králové a Pardubicích. Nakonec bylo plno. Po příjezdu do Chrudimi se vydali na prohlídku města, hlavně po historických místech. „Po dobu nacistické okupace bylo toto prostranství nazýváno Michelské náměstí,“ konstatuje průvodce.

Nechyběly ani pravidelné účastnice zájezdů, které spolu kamarádí od patnácti let. Oporou jsou si i na zájezdech. „Proč ty výlety máte rády, protože jsou naučné? Za jedno se hodně dovíme, hodně toho vidíme,“ říká Miloslava Havrdová. „A potom ta ochota jejich, to se nedá říct slovy,“ dodává kamarádka Miroslava Sehrigová.

Senioři navštívili i Muzeum loutkářských kultur. Právě české a slovenské loutky byly loni zapsány na seznam UNESCO. „To je tak nádherný. Je to takový vzájemný pěkný dárek, protože muzeum má dneska 45. výročí,“ říká ředitelka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi Simona Chalupová.

Senioři v Česku
Zdroj: ČT24

Organizace, která vozí za sto korun seniory na výlety, se rozrostla do pěti krajů. Jen o prázdninách v nich plánuje zhruba desítku zájezdů. Podmínkou je věk přes pětašedesát let nebo průkaz ZTP.

„Stokoruna je pro ně přijatelná, dvě, tři stovky už jsou moc. Zároveň je to cena, která nám umožňuje konkurovat výletům na předváděcí akce,“ říká předseda Spolku Hurá na výlet Tomáš Martinek. Bývalý student dopravního ruchu s kamarády organizuje výlety ve volném čase. Pomáhají jim kraje i dárci.

„Předváděcí akce předváděly výrobky a nutily nás ke koupi. A tady si má člověk možnost prohlídnout si to všechno dokola, dozvědět se o tom městě, je to úplně něco jiného,“ říká účastnice zájezdu Miloslava Otavová. Ani při obědě seniorům na rozdíl od takzvaných šmejdů nikdo nádobí nebo deky nenabízel. Naopak až do večera poslouchali hudební skupiny v místním amfiteátru.