Zasáhneme, pokud dezinformace ohrozí bezpečnost země, uvedl šéf Centra proti terorismu

Před volbami vzroste aktivita různých dezinformačních webů, které se angažují u každé významné politické události. Pokud dezinformace budou ohrožovat vnitřní bezpečnost země, tak je tým Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) připraven reagovat. Uvedl to vedoucí centra Benedikt Vangeli. CTHH funguje od začátku letošního roku na ministerstvu vnitra.

Podle Vangeliho se centrum stále buduje a vyvíjí, nyní má kolem 20 pracovníků. Plní úkoly, které se týkají celostátních hrozeb a rozvíjí kontakty se zahraničními partnery. Zároveň vzniká síť podobných pracovišť na jednotlivých ministerstvech, která rovněž musejí umět rozpoznat hybridní hrozby a strategicky na ně reagovat.

Kooperace mezi jednotlivými hráči je klíčová. Útok může směřovat na jakoukoliv část státní správy či společnosti, a my o sobě musíme vědět.
Benedikt Vangeli
vedoucí Centra proti terorismu a hybridním hrozbám

Vangeli připomněl, že kvůli hybridním hrozbám vznikla koordinační skupina, která spadá pod bezpečnostní radu státu.

Další skupina se věnuje ochraně voleb například před počítačovými útoky. Její práce je utajovaná. „Pracovalo se na scénářích a jakým způsobem se na ně připravit,“ prozradil Vangeli.

Vznik CTTH v minulosti kritizoval prezident Miloš Zeman, který je přesvědčen, že pracovníci nového odboru nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace. Vznik centra naopak podporovala vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který tvrdí, že není možné ignorovat existující hrozby.

Bezpečnostní analytik František Šulc o Centru proti terorismu a hybridním hrozbám (zdroj: ČT24)

Centrum podle Vangeliho nemá zapotřebí názory politiků komentovat. „To není náš byznys. My se účastníme odborné komunikace,“ zdůraznil Vangeli.

Prověřování dezinformací tvoří pět až deset procent práce Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Hlavní část práce se týká vnitřní bezpečnosti, kterou tým pomáhá spoluvytvářet.

 „Dezinformacím jsme se věnovali, pokud se týkaly vnitřní bezpečnosti, byly závažné a pokud jsme měli k dispozici fakta,“ podotkl Vangeli.

V poslední době centrum informovalo například o tom, že policisté prověřují výhrůžky kolem skautky, která se při prvomájovém pochodu postavila extremistům. Vyvracelo také informaci, že Česku hrozí teroristický útok nebo že byly ovlivněny prezidentské volby v roce 2013.

„Myslím si, že jsme jasně ukázali, že naše komunikace je vždycky korektní a odborná. Nikoho nenutíme, aby si něco myslel a poukazujeme na fakta,“ dodal Vangeli.