Zeman opět kritizoval centrum proti dezinformacím. Nikdo podle něj nemá monopol na pravdu

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nepřesvědčil prezidenta o smyslu nového Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Miloš Zeman jeho vznik už dříve kritizoval. Po schůzce s Chovancem uvedl, že ve svobodné společnosti nemá nikdo monopol na pravdu. O schůzku požádal sám Chovanec. Prezidenta chtěl seznámit s fungováním centra. Zeman nicméně ministra podpořil v otázce zbraňové politiky.

„Odhalení skutečných dezinformačních kampaní vyžaduje kvalifikaci a zdroje zpravodajských služeb, což 15 úředníků na ministerstvu vnitra nemá,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček v tiskové zprávě.

Dosavadní personální struktura útvaru svědčí podle prezidenta spíš o ideové zaujatosti některých jeho pracovníků. „Projevuje se to dokumentovaným negativním vztahem k nově zvolenému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi,“ stojí v tiskové zprávě. 

Zeman nicméně podle Ovčáčka podpořil Chovancovo úsilí ve věci zbraňové politiky a přislíbil, že na Hradě přijme vedení nově ustavené finanční policie, jejíž existenci po celou dobu prosazoval. Ministr vnitra vzbudil rozruch svým záměrem ukotvit v ústavním zákoně právo, podle kterého by se legální držitel zbrojního průkazu směl podílet na ochraně republiky. 

Udalosti: Rozpory mezi Hradem a vnitrem trvají i po úterní schůzce (zdroj: ČT24)

Prezident na konci roku v souvislosti s chystaným vznikem centra uvedl, že by si nepřál, aby se ministerstvo vnitra stalo novodobým Koniášem. Česko podle něj nepotřebuje cenzuru a ideovou policii. Cenzurují ti, kteří nemají dost argumentů, podotkl.

Chovanec trvá na tom, že o cenzuru nejde

Chovanec ale takový výklad odmítá. „Nabízíme fakta místo mýtů,“ uvedl už dříve na Twitteru. Po setkání se Zemanem řekl, že dál trvá na tom, že nový útvar neznamená cenzuru. Stát má podle něj pouze dát své stanovisko k informacím, které jsou zásadní například pro bezpečnost. „Občan si sám vybere,“ poznamenal. Mělo by jít řádově o jednotky až desítky případů ročně.

Události, komentáře: Ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský a šéfredaktor Echo24.cz Dalibor Balšínek (zdroj: ČT24)

Ministr nesouhlasí ani s tvrzením prezidenta, že patnácti úředníkům chybí kvalifikace a zpravodajské zdroje. „Jsou tam spoustu let. Mohou se zeptat tajných služeb, když něco nebudou vědět,“ poznamenal.

Od Zemana Chovanec dostal asi 40 stran podkladů. Po jejich prostudování je podle svých slov připraven v diskusi pokračovat. S Hradem bude ještě jednat. Pro kontakt s ministerstvem vnitra by měl Zeman vyčlenit jednoho pracovníka.

Další úkoly CTHH
Zdroj: ČT24

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám začalo oficiálně fungovat od ledna. Zhruba dvacetičlenný tým ale už od října pracoval ve zkušebním režimu a nezahálel. Upozornil hned na několik nepravdivých informací.

Paradoxně jako první musel vyvracet ty, které se šířily o něm samém. Šlo například o tvrzení, že bude mazat obsah internetu. Na Twitteru i Facebooku se pak začátkem ledna objevily falešné profily centra. CTHH v této souvislosti upozorňuje, že má na sociálních sítích pouze jeden oficiální profil.

První text řešili analytici už koncem listopadu. Zabývali se obsahem článku, podle kterého se Rusko chystá ovlivnit prezidentské volby v Česku v roce 2018. Centrum tehdy upozornilo na anonymní neověřitelné zdroje i na řadu na první pohled zjevných chyb.    

Krátce po teroristickém útoku v Berlíně pak vyvracel tým ministerstva vnitra zprávu, která s odvoláním na „zdroj, který pracuje u policie“, uváděla, že „útočníci z Berlína prý mají působiště v Praze“.

Jen o den později analytici upozornili na hoax, který informoval o pokusu „muslimských imigrantů“ znásilnit dívku „kdesi v Evropě“. K textu bylo přiloženo video, které zobrazovalo útok dvou mladíků na dívku před budovou policejního prezidia v Praze. Ačkoli šlo o brutální útok, jeho motiv nebyl sexuální, mladíci chtěli dívku oloupit o drogy a peníze, které měla u sebe, a nešlo o migranty.

V březnu má centrum vládě předložit koncepci ochrany měkkých cílů. Připravuje také nový systém školení úředníků proti korupci a opatření proti případným kybernetickým útokům při volbách. Už v lednu pak centrum pošle do připomínkového řízení návrhy, jak lépe zabezpečit místa, kde se schází více lidí.

CTHH funguje pod ministerstvem vnitra. Má pomoci se zajištěním ochrany před terorismem a také před radikalizací společnosti. Jedním z prostředků je sledování Internetu a vyhledávání nepravdivých textů. Kritici úřadu v čele s prezidentem republiky ale hovoří o cenzuře.