Zeman se omluvil, že přestřelil. Schwarzenberg se zastal Kalouska

Praha – Prezidentský kandidát Miloš Zeman se při prezidentské debatě serveru iDNES omluvil svému soupeři Karlu Schwarzenbergovi za to, že nepravdivě útočil na Schwarzenbergovu manželku Theresu. Oba kandidáti si mimo jiné vyměnili názory na problém vzrůstající obliby komunistů. Zeman uvedl, že komunisté by nebyli tak úspěšní, pokud by byla zavedená volební povinnost. Karel Schwarzenberg zdůraznil, že za nárůst komunistické podpory mohou chyby a nepopulární kroky současné vlády, a především pak hospodářská krize. Zastal se i ministra financí Miroslava Kalouska s tím, že útoky na něj jsou ničím nepodložené „kecy“.

Zeman přiznal, že přestřelil

Dříve svému protikandidátovi vytýkal styky jeho rodiny s nacisty. „Cíleně zamlčel, že i jeho rodiče měli kolem sebe samé nacisty a že dokonce v rodovém sídle, kde pobývá jeho žena Theresa, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi,“ uvedl. Následně si ale zjistil, že jeho výrok je nepravdivý, protože zmíněný hrad Hardegg rodině Schwarzenbergovy manželky již tři sta let nepatří. Sám se za svá slova omluvil.

Volební povinnost by zabránila tomu, aby moc získali komunisté

Podle Miloše Zemana je vysoká volební neúčast jednou z příčin, proč se v krajích k moci dostali komunisté. Řešením by tak mohla být volební povinnost, kterou mají například v Belgii či Austrálii. „Souhlasím s panem Schwarzenbergem, že jedním z faktorů úspěchu komunistů ve volbách je samozřejmě činnost Nečasovy vlády. Ale druhým faktorem je nízká volební účast a domnívám se, že volební povinnost by byla řešením této situace,“ podotkl Zeman.

Odkázal také na britského premiéra Winstona Churchilla, který v roce 1945 prohlásil, že by sankce za volební neúčast měla být cena dvou luxusních večeří. Sám by si představoval v českých podmínkách pokutu ve výši pěti tisíc korun. Jako prezident by ovšem neměl jinou možnost, než tento koncept pouze občansky prosazovat.

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek na schůzi Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Schwarzenberg: Kalouskovi nikdo nic nedokázal

Karel Schwarzenberg se v debatě zastal svého stranického kolegy Miroslava Kalouska, který je Milošem Zemanem považován za slabé místo knížete. „Považuji ho za nejpomlouvanějšího politika České republiky. Já bych rád jednou konečně viděl, že by byl aspoň obžalován nebo mu bylo něco dokázáno. Prozatím to jsou jenom kecy a na ty neberu ohled,“ prohlásil předseda TOP 09 Schwarzenberg.