Bělobrádek a Zeman nechtějí úřednickou vládu ani předčasné volby

Bělobrádek: Sobotka by měl podat demisi co nejrychleji (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechce úřednickou vládu ani vypsání předčasných voleb. Shodl se na tom s prezidentem Milošem Zemanem, který ho přijal na Hradě. Oba by podle Bělobrádka také uvítali co nerychlejší vyřešení současné politické krize.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že demisi vlády předá prezidentovi písemně do poloviny května. Schůzce s prezidentem ale předcházela ostrá výměna názorů, protože Zeman premiéra přijal v sále plném novinářů, jako by ministerský předseda demisi přinesl. 

Před setkáním se Sobotkou se ale Zeman sešel s Bělobrádkem. Podle předsedy lidovců má Sobotka na odklad podání demise ústavní právo a nezbývá než to respektovat. Osobně by ale vítal co nejrychlejší vyřešení politické krize.

„To znamená, aby premiér podal demisi co nejdříve, aby se situace mohla vyřešit a opět začala standardně fungovat eventuálně nová vláda,“ řekl novinářům po schůzce na Hradě. Shodl se na tom podle svých slov i se Zemanem. 

„Shodli jsme se, že úřednická vláda na takto krátkou dobu nedává příliš smysl a že by měla co největší část vlády dovládnout z toho důvodu, aby se neměnili členové vlády na takto krátkou dobu, aby se mohly dotáhnout věci, které jsou teď rozjednány jak na vládě, tak ve sněmovně,“ dodal Bělobrádek. 

O tom, kdo by se měl stát novým premiérem, nechtěl předseda lidovců spekulovat: „Personálie teď nejsou důležité. Teď je nejdůležitější, aby vznikla stabilní vláda, která dovládne do řádných voleb. Voliči potom rozhodnou, jaké budou možné kombinace po nových volbách.“

Zeman chce jen konec Sobotky

Podle Bělobrádka se tak nedá vyloučit ani to, že by nová vláda byla bez Sobotky a bez vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman ale podle něj neřekl, že tuto variantu podporuje.

Prezident se podle deníku Právo pokusí přijmout demisi předsedy vlády pouze jako jeho osobní rezignaci na funkci s tím, že by zbytek vlády zůstal. Podle Bělobrádka má Zeman právní analýzy, podle nichž nemusí demise Sobotky znamenat demisi celé vlády. Šéf lidovců ale zároveň poznamenal, že viděl i analýzy opačné.