ČSSD chce informace o kontrolách korunových dluhopisů. Bojí se promlčení daňových úniků

Tisková konference ČSSD k aktuálním politickým tématům (zdroj: ČT24)

ČSSD žádá, aby daňová správa zveřejnila informace o provedených kontrolách emisí dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny, které firmy vydávaly v roce 2012. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka v pátek na tiskové konferenci vyjádřil podezření, že je některé firmy vydaly ve snaze vyhnout se daňové povinnosti. Ministr vnitra a první místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec se také obává, že by případné daňové úniky mohly být letos v létě promlčeny.

Sobotka prohlásil, že daňová správa v minulosti vydávala mnoho statistik o tom, kolik podnikatelů pochybilo při dodávání kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty nebo o počtu pokut za porušení pravidel elektronické evidence tržeb. Zatím se ale podle něj neobjevila žádná statistika o tom, kolik zkontrolovala firem, které vydaly korunové dluhopisy, a zda udělila nějaké sankce nebo vyvrátila podezření z daňových úniků.

„Není možné, aby se daňová správa zaměřovala na malé drobné podnikatele, aby se zaměřovala na zaměstnance a obcházela v tichosti velké firmy, miliardáře, bohaté lidi. My jsme přesvědčeni o tom, že daňové zákony tady musí platit pro každého,“ řekl Sobotka. Sdělení o postupu daňové správy proto očekává na pondělním jednání vlády.

„K otázce dluhopisů mohu doplnit, že toto téma bylo diskutováno na rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny, který mě požádal o vyjádření v této věci do konce května. Toto vyjádření je zfinalizováno a v pondělí bude odesláno,“ reagoval na vyjádření ředitel Finanční správy Martin Janeček. Zda správa zveřejní údaje o kontrolách, jak požaduje ČSSD, ale neuvedl.

„Já můžu všechny ubezpečit, že kontroly probíhají a že tu zprávu pan Janeček předloží,“ uvedl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Mimochodem kontrola dluhopisů probíhá i na Agrofertu,“ dodal Babiš. Právě kvůli jeho nákupům korunových dluhopisů vydaných jeho tehdejší firmou Agrofert se začala veřejnost o tyto obligace zajímat.

Sobotka připomněl, že korunové dluhopisy vydalo v roce 2012 několik set firem. Některé případy podle něj vyvolávají vážné podezření ze snahy vyhnout se placení daní. Zmínil v této souvislosti podnikatele Radima Jančuru a jeho společnost Student Agency holding. Jančura loni uspořádal plakátovou kampaň, v níž se vymezoval proti některým politikům ČSSD.

Chovanec vyjádřil obavy, že by případné daňové úniky kvůli korunovým dluhopisům mohly být v červnu nebo v červenci promlčeny. Šéf Finanční správy Martin Janeček by se proto podle něj měl snažit co nejrychleji o vyšetření sporných případů, jinak se vystavuje riziku, že se dopustí trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku nebo trestného činu zneužití pravomoci.

Návrh zákona o danění dluhopisů se podle Sobotky do voleb neprojedná

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejným způsobem emitovat obligace i firmy. Úroky z těchto dluhopisů jsou osvobozeny od daně. Možnost vydávat obligace v nominální hodnotě jedné koruny skončila změnou zákona s rokem 2013.

Veřejnost se o obligace začala zajímat v souvislosti s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který nakoupil tento typ dluhopisů své tehdejší firmy Agrofert za 1,5 miliardy korun. Babiš byl kvůli transakci kritizován a ve středu vláda schválila jeho návrh zákona, podle něhož by se od roku 2018 začal výnos z korunových dluhopisů danit. Sobotka ale vyjádřil pochybnosti o tom, zda se zákon podaří do voleb projednat v parlamentu.