Poslanci schválili stavební zákon, k pohřebnictví se dostanou nejdřív v pátek

Sedm desítek pozměňovacích návrhů. Poslanci hlasovali o novele stavebního zákona (zdroj: ČT24)

Sněmovna schválila novelu stavebního zákona, která má zrychlit povolování staveb. Zavádí možnost sloučení územního a stavebního řízení i procesu EIA. Kvůli hlasování o zhruba 70 pozměňovacích návrzích se už nedostali k dalšímu bodu – zpřísnění podmínek pro podnikání v pohřebnictví.

Stavební novela umožní sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí. Takzvané koordinované povolovací řízení bude možné u staveb drah, silnic, dálnic, místních komunikací nebo vodních děl a dalších infrastrukturních projektů.

Do druhého čtení poslali poslanci například normu, která rozšíří pravomoci patentového úřadu, nebo novelu, která řeší biopaliva. Dodavatelé benzinu a nafty by mohli do minimálního podílu biopaliv dvojnásobně započítávat biopaliva z odpadních tuků, tedy z použitých kuchyňských olejů a z kafilerních tuků. Platit by to mělo i pro takzvaná pokročilá biopaliva.

Poslanci také v prvním kole podpořili novelu, podle které by případnou diskriminaci zahraničních pracovníků ze zemí EU kvůli cizí státní příslušnosti kontroloval úřad ombudsmana.

 K rozhodování o sněmovní verzi vládní novely zákona o pohřebnictví se poslanci dostanou nejdříve v pátek. Předloha mimo jiné předpokládá, že noví podnikatelé v pohřebnictví budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru. Norma také posílí kontrolu v oboru a upraví sankce za prohřešky. V dolní komoře se k ní sešly tři desítky pozměňovacích návrhů. Novela bude čelit i návrhu na zamítnutí.

Šlechtová: S novým zákonem budeme kontrolovat pohřebnictví každý rok (zdroj: ČT24)

Sněmovna se také nedostala ke sporné novele o Vojenské policii. Ta by podle vládního návrhu mohla dostat oprávnění nasazovat agenty, sledovat lidi nebo používat krycí dokumenty.

Poslanci měli hlasovat také o změnách ve vydávání řidičských průkazů, jak je navrhli poslanci z opozičního klubu TOP 09 a Starostů. Lidé by díky normě mohli žádat o vydání řidičského průkazu nebo o jeho výměnu na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní. K žádosti by už navíc nepřikládali papírovou fotografii. Rovněž o této předloze bude sněmovna hlasovat nejdřív v pátek.

Nynější program schůze ale pro pátek stanoví přednostní schvalování pěti jiných předloh. Patří k nim sporná cizinecká novela, plošné zavedení občanských průkazů s čipem a zavedení kariérního řádu učitelů. Je tedy možné, že na pohřebnictví a na řidičské průkazy se nedostane ani v tento den.