Vláda kývla na větší pravomoci pro Vojenskou policii

Vojenská policie by mohla získat nové pravomoci. Při vyšetřování by dostala oprávnění nasazovat třeba agenty, sledovat lidi nebo používat krycí dokumenty. Počítá s tím novela zákona o Vojenské policii, kterou schválila vláda. Podle ministerstva obrany bude díky novele Vojenská policie efektivnější.

Vojenská policie už získala změnou trestního řádu pravomoc vyšetřovat trestné činy, jenže její členové zatím nemají takové pravomoci jako jejich kolegové z Policie ČR. Aktuálně schválená novela jim umožňuje, aby při vyšetřování závažné trestné činnosti zastírali svou příslušnost k Vojenské policii.

Mohli by také používat „podpůrné operativní pátrací prostředky“, tedy například agenty, informátory nebo zabezpečovací techniku, nebo také sledovat osoby. Počítá se i s možností otevírání bytů nebo soukromých provozoven, pokud by to bylo nezbytné.

„Jde o větší emancipaci Vojenské policie, aby mohla plnit své úkoly třeba vůči ozbrojeným složkám jiných států působících na našem území, nebo naopak aby mohla plnit své závazky i v zahraničí,“ uvedl na brífinku po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj je významným cílem této novely, aby se zvýšila účinnost vyšetřování případné hospodářské kriminality.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Novela tak rozšiřuje působnost Vojenské policie i na hospodaření příspěvkových organizací, jako jsou třeba Ústřední vojenská nemocnice nebo Vojenská lázeňská a rekreační zařízení, či hospodaření státních podniků, tedy například Vojenského technického ústavu, LOM a Vojenských lesů a statků.

Zákon umožňuje Vojenské policii také to, aby si pořizovala a zpracovávala osobní údaje, které by jí umožnili ztotožnit osobu. „To znamená provést u osob, u kterých je zvýšená pravděpodobnost recidivy, identifikační úkony, které je umožní identifikovat v případě, že se v budoucnu dopustí trestného činu a zanechají po sobě stopy,“ uvádí důvodová zpráva.

Vydáno pod