Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou. Bezpečnostní opatření nezpřísníme, řekl Chovanec

Po útoku v petrohradském metru není důvod přijímat zvýšená bezpečnostní opatření v Česku, řekl ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle informací ruského ministerstva pro mimořádné situace nejsou mezi oběťmi ani zraněnými žádní Češi, uvedla česká konzulka v Petrohradě.

„České orgány jsou bdělé, čekáme na informace od Rusů, ale vliv na bezpečnostní situaci v České republice je velmi malý, téměř zanedbatelný,“ uvedl Chovanec s tím, že bezpečnostní opatření se nyní zvyšovat nebudou. 

Zpravodajské informace z Ruska jsou podle něj zatím téměř nulové. „Uvidíme, jak se informace budou vyvíjet. Není žádný důvod přijímat zvýšená bezpečnostní opatření,“ řekl ministr.

Česko loni zavedlo čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem na teroristické útoky v Paříži z roku 2015. Přes rok v zemi trvá první stupeň ohrožení, který znamená bdělost.

Události, komentáře: Konzulka ČR v Petrohradě Jana Cimbolincová, publicistka Petruška Šustrová a bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta (zdroj: ČT24)

Konzulka: Mezi oběťmi žádní Češi

Podle české generální konzulky v Petrohradě Jany Cimbolincové útok v metru zřejmě nepostihl české občany. „Mám nejnovější informaci od ministerstva pro mimořádné situace – jak mezi zraněnými, tak mezi zemřelými by neměli být žádní občané České republiky,“ uvedla v ČT. Ruské úřady nemají informaci ani o tom, že by mezi oběťmi byli turisté. 

Podle odhadu konzulátu je teď v Petrohradu zhruba 50 Čechů, téměř dvacet z nich je registrováno v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD. Ministerstvo zahraničí českým občanům v Rusku doporučuje, aby sledovali místní zprávy a dbali pokynů záchranných složek. Radí rovněž kontaktovat své blízké v Česku a sdělit jim, zda jsou v pořádku.

Lidé se také mohou obracet na krizovou linku českého generálního konzulátu v Petrohradu +7921 9026 118, případně na operační a informační středisko ministerstva zahraničí 224 182 425.

Zeman kondoloval Putinovi

Prezident Miloš Zeman kvůli útoku kondoloval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. „Pln zármutku i zlosti musím opět konstatovat, že teroristické činy spáchané na nevinných lidech jsou naprosto neomluvitelné. Ujišťuji Vás proto, že podporuji Vaše odhodlání neustupovat silám, které by chtěly zničit hodnoty naší demokratické civilizace,“ napsal Zeman.

Prezident vyjádřil za sebe i občany České republiky upřímnou a hlubokou soustrast Putinovi a rodinám obětí. Soustrast vyjádřili také další politici, včetně premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD). „Ukazuje se, že teroristické činy, útoky podobného typu neznají hranice,“ uvedl premiér. „Doufám v uzdravení všech raněných,“ napsal Zaorálek.

Pospíšil: Doufám, že tragédii nezneužijí

„Evropa je ve válce s terorismem, netýká se to jen EU, ale i Ruska,“ říká europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09 a STAN). Podle něj ale zatím není vhodné spekulovat o útočnících nebo motivech. „Mohu doufat, že pan prezident Putin udělá vše pro to, aby tragédie byla řádně vyšetřena. A doufám, že tragédie nebude zneužita k tomu, aby třeba byli falešně obviněni odpůrci Putinova režimu,“ dodal.

Eurokomisařka Věra Jourová uvedla, že je myšlenkami v rodinami obětí. „Jsem šokován výbuchy v petrohradském metru. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl šéf sněmovny Jan Hamáček.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zaslal kondolenci ruskému velvyslanci v Praze. „Zákeřný teroristický akt připravil o život nevinné lidské oběti a mnozí z cestujících byli zraněni. Věříme, že tento odporný zločin bude co nejdříve vyšetřen a odhalení pachatelé po zásluze přísně potrestáni,“ napsal.