ČSSD se hecuje do volebního boje. Popereme se, vzkazuje Babišovi

Sociální demokraté jsou sebevědomí a hrdí, vyjádřil svůj pocit na sjezdu ČSSD první místopředseda Milan Chovanec. Podle něj se sociální demokracie nenechá zastrašit a půjde do volebních soubojů se vztyčenou hlavou. Předseda Bohuslav Sobotka pak ve svém kandidátském projevu před volbou označil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše za člověka, který nemá rád demokracii a je ochoten použít všechny prostředky včetně populismu, aby se stal neomezeným držitelem moci. Nechápu to, reagoval Babiš.

„Když jsem si přečetl noviny, říkal jsem si, že dnes přijedu na sjezd ustrašené, šedivé a bojácné strany. Není to pravda. Když procházím sálem, cítím z našich lidí sebevědomí, hrdost a chuť se poprat o to, co nás čeká,“ prohlásil ministr vnitra a první místopředseda ČSSD. Dostalo se mu za to potlesku.

Chovanec na sjezdu ČSSD: Nejsme ustrašená strana (zdroj: ČT24)
Když jsem tady procházel sálem, cítím z našich lidí sebevědomí, hrdost, důraz a chuť se poprat o to, co nás čeká. To máme v sobě. To neseme už 140 let na politickém kolbišti. A že jsme těch soupeřů za tu dobu potkali. Máme úspěšnou vládu. Já jsem přesvědčen, že když se na to budeme dívat zpětně, historicky – že to bude jedna z nejúspěšnějších vlád po roce 1989. A hlavní roli v té vládě hraje sociální demokracie.
Milan Chovanec

Také Chovanec po Sobotkovi vyjádřil přesvědčení, že dosavadní vláda se může chlubit úspěchem. „Když se na to podíváme potom zpětně, bude to jedna z nejúspěšnějších vlád po roce 1989. A hlavní roli v ní hraje ČSSD. Máme i úspěšné krajské politiky, starosty a komunální zastupitele. Před nimi je potřeba smeknout, protože oni nesou tu tíži při jednání s lidmi, tam se rodí ta kvalita a jde zdola,“ vyzdvihl ministr vnitra.

Sobotka: Babiš touží jen po neomezené moci

„Andrej Babiš není sociálně citlivý miliardář. Je to člověk, který chce ve skutečnosti nemá rád demokracii. Chce v naší zemi získat absolutní a nekontrolovanou moc,“ prohlásil Sobotka na adresu předsedy ANO a ministra financí. Podle Sobotky se Babiš nebojí sáhnout ani k neomezenému populismu.

Lídr ČSSD si uvědomuje, že jeho stranu čekají velmi těžké volby. Obává se nebezpečí, že z nich opět vzejde pravicová vláda proto, že hnutí ANO nabízí spolupráci ODS. „Nepřeji si, abychom se vrátili k autoritářskému režimu. Nepřeji si, aby byla ekonomická, politická a mediální moc koncentrována do rukou jednoho člověka v tomto státě,“ zdůraznil premiér. Evropa a svět to už podle něj znají a nepřišlo v těchto situacích nikdy nic jiného, než korupce, ekonomický úpadek a marasmus.

On-line přenos

ON-LINE: 39. sjezd ČSSD

  • 13:10

    SOUHRN: Sjezd ČSSD v Brně skončil. Na 700 delegátů zvolilo do čela znovu Bohuslava Sobotku, který získal 67 procent hlasů. Prvním místopředsedou zůstal ministr vnitra Milan Chovanec. Řadovými místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Hamáček, Petr Dolínek a Jan Birke. Strana také schválila svůj dlouhodobý program.
    On-line přenos nyní končí.

  • 13:03
    Bohuslav Sobotka

    "Věřím, že z tohoto sjezdu odjíždíme s odhodláním volby vyhrát. Atmosféra našeho jednání byla velmi silně orientována na budoucnost a na úspěch," uzavřel Sobotka a členům popřál před volbami "odvahu, otevřenost a přímou debatu". 

  • 12:56
    Bohuslav Sobotka

    "Máme za sebou pozitivní a silný sjezd," zakončil Sobotka 39. sjezd ČSSD s tím, že katastrofické scénáře se nenaplnily. "Sociální demokracie se ukázala jako demokratická, sebevědomá a zodpovědná politická strana," dodal.

Naše poslání je získávat lidi pro podporu demokracie, to je poslání sociálně demokratické strany, protože demokracie je jediný systém, který může dlouhodobě zlepšovat postavení lidí. Jiný takový systém tady není.
Bohuslav Sobotka
premiér

„Abychom řešili problémy naší země, není nutné podvolovat se vládě silné ruky, není nutné z našeho státu dělat firmu, kde budou lidé jenom lopatkami ve velkém kole,“ uvedl hned v počátku sjezdu s tím, že svobodu a demokracii nelze oslabovat.

Sociální demokracie bude podle něj dbát a pečovat o právní stát, včetně svobody slova. Připomenul ochranu svobody médií a také návrh hnutí ANO na snížení počtu zákonodárců. „Parlament můžeme populisticky oslabovat, ale výsledkem bude slabá demokracie,“ uvedl s tím, že v takovém případě „dříve či později dojde k omezování svobody občanů“, kterých se pak parlament nezastane. „Nic takového se nestane, jsem si jist, že svobodnou společnost tu udržíme,“ uzavřel s výzvou vítězné cesty k říjnovým volbám.

Babiš: Nerozumím útokům koaličních partnerů

 Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se proti premiérovým slovům, že nemá rád demokracii, ohradil. Sám si prý přeje demokracii bez pokrytectví a bez korupce. Sobotku obvinil, že ho řídí lobbisté a že jim premiér jde na ruku.„Nechápu, že se mnou pan premiér tři roky sedí ve vládě, když tohle říká,“ reagoval předseda ANO.