Prezident přijal nejbohatšího Čecha Kellnera. Radili se o Rusku, Číně i USA

Vztahy s Ruskem, Čínou i Spojenými státy byly tématy odpolední schůzky prezidenta republiky Miloše Zemana s majitelem skupiny PPF a nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Prezident se chystá všechny tři země navštívit, uvedl jeho mluvčí. PPF v nich přitom působí.

„Předmětem diskuse byly ekonomické vztahy s USA, ČLR a Ruskou federací, které pan prezident plánuje v tomto roce navštívit,“ uvedl prezidentův mluvčí. Návštěvu Spojených států má Miloš Zeman naplánovanou na duben. V květnu by měl znovu navštívit Čínu. O návštěvě Ruska Hrad dosud neinformoval.

Petr Kellner doprovázel českého prezidenta při jeho cestě do Číny v roce 2014 a společně navštívili čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Hlava českého státu se poté z Číny nevrátila vládním speciálem, nýbrž letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T. Miloš Zeman tehdy zdůvodnil využití soukromého letadla tím, že na rozdíl od armádního airbusu nebylo potřeba mezipřistání, což mu umožnilo více se prospat před slavnostním udělováním státních vyznamenání, které bylo v plánu bezprostředně po jeho návratu z Číny.

Skupina PPF působí v řadě zemí od Evropy přes Rusko, Čínu, Vietnam po Spojené státy. Investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, těžbu surovin, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. Kellner v PPF drží 98,92 procenta akcií, zbytek připadá na Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta.