Odvolanému Mládkovi poděkoval prezident. Líbilo se mu, jak podporoval ekonomickou diplomacii

Práci bývalého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) ocenil prezident republiky Miloš Zeman. Prezidentovi se líbilo, jak Mládek podporoval průmysl ekonomickou diplomacií. Hlava státu bývalého ministra přijala týden poté, co skončil ve funkci.

Jana Mládka odvolal z funkce ministra průmyslu a obchodu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) především kvůli jeho postupu v otázce cen mobilních dat. Mládkovo jméno se ale skloňovalo i v minulosti, když se spekulovalo o možných výměnách ministrů. Prezident Miloš Zeman je přesto přesvědčen, že za sebou bývalý ministr průmyslu a obchodu zanechal dobrou práci.

„Pan prezident poděkoval Janu Mládkovi za velkou práci, kterou vykonal v podpoře českého průmyslu a ekonomické diplomacie,“ tlumočil prezidentův mluvčí jeho stanovisko poté, co hlava státu exministra přijala.

Sám Jan Mládek se před prezidentem obhajoval v otázce mobilních dat. „Snažil jsem se mu vysvětlit, že mobilní data, kvůli kterým jsem byl odvolán, opravdu nebyla v mé kompetenci,“ poznamenal. S Milošem Zemanem však odvolaný ministr hovořil také o budoucnosti. Mládek se sice nechtěl podrobně vyjádřit, ale řekl, že ho spolustraníci z okresu Tábor nominovali na první místo volební kandidátky. „Bude záležet, na jakém místě budu na krajské kandidátce, to bude předmětem dalšího jednání,“ dodal ke své politické budoucnosti.

I když prezident přijal Jana Mládka celý týden poté, co ten na ministerstvu skončil, stále není jasné, kdo ho nahradí. Dočasně se nechal řízením ministerstva průmyslu a obchodu jmenovat sám premiér s tím, že nového ministra navrhne prezidentovi až po sjezdu ČSSD, který proběhne koncem týdne.

Za možného kandidáta byl po Mládkově odvolání považován tehdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), jenomže ten mezitím oznámil, že odchází do soukromého sektoru. Podle ČTK se spekulovalo také o současném náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi nebo o sociálnědemokratickém poslanci Milanu Urbanovi, který již v minulosti ministrem průmyslu a obchodu byl.