Poslat k zemi vybydlenou ruinu je pro obce a města snazší. Dotace je dvojnásobná

Události ČT: Dotace na likvidaci vybydlených domů je letos dvojnásobná (zdroj: ČT24)

Každé město, které požádalo o dotaci ministerstva pro místní rozvoj na demolici zchátralých, opuštěných a vybydlených domů, ji také může opravdu získat. Ministerstvo letos plánuje rozdělit okolo 120 milionů korun, což je oproti loňsku dvojnásobek.

Žádostí o peníze na likvidaci domů se z měst a obcí sešlo 46. Dolní limit jedné dotace je 300 tisíc korun, nejvýše lze přidělit 5 milionů. V první vlně dostala města skoro 70 milionů. V rámci programu se často likvidují panelové domy, bourá se mnohde uprostřed sídlišť nebo obydlených čtvrtí. Dělníci v takových případech musejí dodržovat zvýšená bezpečnostní pravidla.

Likvidaci stavby pak postupné rozebrání výrazně prodlužuje oproti klasickému odstřelu. Tuto metodu však v zastavěných lokalitách využít nelze, musela by nejprve proběhnout evakuace dotčených domů.

Je lepší, když to půjde k zemi

Mezi první obce, které už dotaci získaly, patří Obrnice u Mostu, kde už se také zakousli do dvou panelových domů. Udržovat je bylo finančně i časově náročné. „Je lepší, když to půjde dolů,“ říká starostka Drahomíra Miklošová (ODS).

V obci na Mostecku, kde žije zhruba 2,5 tisíce obyvatel, je přibližně každý třetí obyvatel závislý na sociálních dávkách. Radnice postupně získala čtyři paneláky, aby nad nově příchozími měla kontrolu. Některé nechala prázdné. Dotace může dosáhnout maximálně 80 procent nákladů na likvidaci.

Ve druhé vlně může „likvidační dotaci“ získat více měst i proto, že se uvolnily podmínky pro jejich přidělení. Dosud mohla žádat jen ta, která mají na svém území vyloučenou lokalitu. Nově bude stačit, aby byla v sousedství. Třeba v Chanově na Mostecku už zmizelo domů několik.