Praskající domy, přeplněné kanály. Prackovice chtějí, aby stát napravil, co D8 způsobila

Ťok slíbil Prackovicím peníze na čističku i opravu silnic (zdroj: ČT24)

Prackovice nad Labem dostanou peníze na stavbu nové čističky i na opravy místních silnic a také se monitoring pohybů půdy rozšíří až k obci. Při jednání s prackovickou starostkou to slíbil ministr dopravy Dan Ťok. Zatímco totiž pro většinu Ústeckého kraje představuje dálnice D8 vytoužený vánoční dárek, v Prackovicích spíše zadělala na problémy.

Zatímco třeba ve Velemíně, Bořislavi, Lovosicích i samotném krajském městě nedočkavě čekají, až bude stavba Lovosice–Řehlovice hotová, protože jim uleví od dopravy, v Prackovicích spíše čekají, zda se stát dokáže vypořádat s tím, co dálnice působí ve svém okolí.

Vede totiž nestabilním územím nad obcí, ve které se od doby, kdy stavba začala, přeplňuje místní kanalizace a praskají domy. Nikdo v obci nepochybuje o tom, že viníkem je stavitel dálnice, tedy stát. „Území bylo problémové už předtím, nicméně bylo stabilizované. Ve chvíli, kdy do toho zasáhla tak obrovská stavba, vodní režim krajiny se změnil,“ upozornila prackovická starostka Andrea Svobodová Křešová (SNK). Prackovičtí proto chtějí, aby stát napravil to, co voda způsobila.

Do kanalizace v Prackovicích a také Litochovicích nad Labem, které jsou stavebně propojené, přitéká veškerá voda, jež naprší v okolí dálnice. „Obec to začala pociťovat už od roku 2008 a zejména v roce 2010. Významné srážky živily prameny a všechno odcházelo do obce,“ popsala starostka. Vše ale vyvrcholilo tím, že nový potok, který si Prackovicemi prorazil cestu, poškodil místní čistírnu odpadních vod a ta nefunguje. Souvislost poškození čističky se stavbou dálnice ovšem silničáři odmítají.

Ministr slíbil peníze i monitoring

O nápravě škod, které v obci vznikly, proto přijel jednat ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO). „Chceme si stanovit priority, které v obci požadujeme: Jedná se o nápravu škod, o zajištění bezpečnosti našich občanů v sesuvném území, monitoring podzemních pramenů a vod a nápravu škod způsobených v minulosti,“ shrnula Andrea Svobodová Křešová, co od setkání očekává.

Přísliby od ministra skutečně dostala. Ťok slíbil peníze na opravu kanalizace, zejména čističky. Náklady jsou zhruba 15 milionů korun. Opravit se mají i místní silnice, po kterých vozila těžká nákladní auta materiál na stavbu dálnice. Rozšíří se také monitoring úseku D8 až do katastru obce. „Jsme připraveni obci pomoci nad rámec toho, co vyvolala stavba,“ prohlásil Ťok.

Starostka Prackovic: Jsme ujišťováni, že nám nehrozí záplavy (zdroj: ČT24)

Se starostkou už jednali i zástupci Ředitelství silnic a dálnic. Návštěva ministra je definitivním potvrzením, že se stát k tomu, co stavební dílo způsobilo, postaví. S ŘSD ale budou Prackovice řešit ještě hluk. „Chtěli bychom požádat o monitoring hluku u domů nejblíže dálnici. Do údolí se totiž dobře nese,“ uvedla starostka. Dodala, že se těší na otevření chybějícího úseku podobně jako starostové dalších obcí, přes které nyní projíždějí stovky kamionů denně.

Že vláda na Prackovice nezapomene, v nedělních Otázkách Václava Moravce ujistil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se chystá na sobotní otevření dálnice, ale plánuje i návštěvu Prackovic nad Labem. „Nechtěl bych, aby vznikal dojem, že vláda postaví a zprovozní dálnici a už ji nezajímají dopady, které tady jsou,“ uvedl.

Z variant trasy vyhrála ta nejblíže k obci

Dálnice D8 měla několik variant, kudy mohla vést. Že využije nejrychlejší možnou variantu napříč Českým středohořím, byť to znamenalo protnutí chráněné krajinné oblasti a navíc stavbu v geologicky nestabilním prostředí, rozhodla již první Klausova vláda počátkem roku 1996.

O devět let později odmítl Ústecký kraj návrh organizace Děti Země na částečný posun trasy, kdy by se dálnice vyhnula nejproblematičtějšímu území a vznikl by čtyřkilometrový tunel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výsledkem byla stavba v trase, kterou již v roce 2013 narušil mohutný sesuv a letos na podzim přiznalo ministerstvo dopravy, že se objevila další hrozba. Ředitelství silnic a dálnic však opakovaně ujistilo, že se podařilo nestabilní svah u prackovické estakády zabezpečit a že bude cestování po dálnici D8 zcela bezpečné. Stále tedy platí, že provoz na dálnici D8 od Lovosic (Bílinky) k Řehlovicím začne v sobotu, tedy 17. prosince.