Soud Janouškovi kvůli zdraví znovu přerušil trest

Události: Soud opět přerušil trest lobbisty Janouška (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně vyhověl žádosti lobbisty Romana Janouška a ze zdravotních důvodů mu na rok přerušil výkon trestu. Je to už druhé přerušení v řadě. Janoušek si má odpykávat 4,5 roku za to, že srazil svým vozem ženu a od nehody ujel. Venku z vězení byl ale kvůli zdravotním obtížím už od letošního června.

Lobbista a spolupracovník někdejšího primátora Pavla Béma naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Opilý Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel.

Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici, a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Městský soud v Praze Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let řídit.

obrázek
Zdroj: ČT24

V červnu mu ale soudy ze zdravotních důvodů trest odnětí svobody na půl roku přerušily; Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Termín měl Janouškovi vypršet 25. listopadu, lobbista proto žádal o roční prodloužení pobytu mimo vězení.  

Janoušek si má trest odpykat v brněnské bohunické věznici. Podle její mluvčí byl lobbista ve vězení od 18. listopadu 2014 do 9. března 2016, kdy mu soud trest poprvé odložil. Podle mluvčí se toto přerušení výkonu trestu stanovené soudem do výkonu trestu nezapočítává.