Prezidentem stomatologické komory se stal Roman Šmucler

Česká stomatologická komora si na plzeňském sněmu za svého nového prezidenta zvolila Romana Šmuclera. Sedmačtyřicetiletý zubní lékař a známý televizní moderátor ve funkci střídá Pavla Chrze, který mandát už neobhajoval.

Stomatochirurg Šmucler je mimo jiné také majitelem kliniky laserové a estetické medicíny, zástupcem přednosty Stomatologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, lékařem ve Fakultní nemocnici Plzeň či předsedou Společnosti estetické a laserové medicíny.

O post prezidenta komory se kromě něj ucházeli čtyři další kandidáti. Do druhého kola hlasování se dostal viceprezident komory Robert Houba, favorit volby. Výsledek byl nakonec velmi těsný, Šmucler dostal 45 a Houba 43 hlasů.

Naplno od září

Nově zvolený prezident se ale ještě všech úkolů nechopí, má před sebou několikaměsíční období, kdy se bude seznamovat s chodem a činností komory. „Stomatologická komora má velmi inteligentní režim, jsem tak zvaný president-elect, česky bych řekl prezident-učeň. Mám rok na to, abych se seznámil s lidmi, naučil se věci, které neumím, mám šanci se na to připravit, připravit si všechny kroky a učit se od toho, kdo byl přede mnou,“ řekl Šmucler. Funkce prezidenta se ujme 21. září 2017.

Ještě před zvolením řekl, že by chtěl z pozice prezidenta zvýšit prestiž stomatologů. Tvrdí, že stomatologie je podceňována a podpora od státu a zdravotních pojišťoven neodpovídá její roli. „Zhruba třetina peněz byla zubařům sebrána. Je to tolik, že každý rok by se za to mohla postavit jedna fakultní nemocnice. Za tyto platby se stomatologické výkony často nedají udělat,“ uvedl. Proto podle něj mnozí zubaři nepřibírají nové pacienty a problém je i se zajištěním stomatologické péče na venkově.

Pražský rodák nastoupil (po absolutoriu oboru stomatologie na Fakultě všeobecného lékařství v Praze) v roce 1992 na Stomatologickou kliniku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice, kde pracuje dodnes ve funkci vedoucího lékaře Centra fotonické medicíny.

Působil nebo působí také jako zástupce přednosty, lékař, pedagog a vědecký pracovník; V roce 2010 byl jmenován docentem pro obor stomatologie, věnuje se také výzkumu v oblasti zubních implantátů a zubní chirurgie. Publikoval přes sto odborných článků a studií.

V roce 1996 si založil společnost Asklepion-Lasercentrum Praha, nestátní zdravotnické zařízení zaměřené na laserovou a estetickou medicínu, které je podle vlastních údajů největším zařízením svého druhu ve střední Evropě.

Veřejnost Šmuclera zná díky jeho mediálnímu působení, od roku 1991 moderoval Studio Kontakt v České televizi, později přešel na Novu a je autorem námětu pořadu Tabu, hitu raných 90. let, který se vysílal i v zahraničí. Od podzimu 2013 se podílel v České televizi na přípravě pořadu „Nejchytřejší Čech“.