Hamáček s Jurečkou chtějí po Zemanovi, aby se omluvil Schapirovi

Podle Hamáčka by se měl prezident za svůj výrok omluvit (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman by se měl podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) a ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) omluvit americkému velvyslanci Andrew Schapirovi. Důvodem je Zemanovo nepravdivé tvrzení, že se ambasador 28. října neúčastnil oslav státního svátku ve Vladislavském sále.

Zeman Schapira ve středu obvinil, že se „jako téměř jediný z velvyslanců“ neúčastnil hradní oslavy výročí vzniku samostatného Československa. Americké velvyslanectví ale tvrzení odmítlo s tím, že Schapiro na ceremoniálu ve Vladislavském sále byl. To ostatně potvrdily jak televizní záběry, tak německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven, který vedle Schapira seděl.

„Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,“ reagoval ve středu na sdělení amerického velvyslanectví prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ve čtvrtek, v očekávání Schapirova konce s novým americkým prezidentem, dodal: „Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata.“

Předseda dolní komory Jan Hamáček nyní na Twitteru prezidenta vyzval, aby se za svá slova omluvil. „Prezident měl mylnou informaci. Stačilo by to uvést na pravou míru a vše by bylo vyřešeno,“ řekl později. Stejný požadavek vznesl i místopředseda lidovců Marian Jurečka, který kritizoval i prezidentova mluvčího za výrok o Schapirově odchodu z funkce.  Podle Jurečky chybí Ovčáčkovi férovost, schopnost přiznat chybu a omluvit se. „Netřeba se omlouvat neviditelnému,“ reagoval mluvčí Hradu.

„Jsem schopen pochopit, že si prezident nevšimne, že tam je americký velvyslanec. Proč ale jeho mluvčí vypouští mlhu o neviditelném velvyslanci? Tam je problém. Ovčáček si z lidí nemůže dělat blázny,“ komentoval výrok mluvčího prezidenta Marek Benda (ODS).

Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že by se ke vzniklé situaci měl prezident nějak postavit. Zda by se měl omluvit, neuvedl. 

Schapiro může skončit

Schapira jmenoval velvyslancem současný americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014. Během svého působení v Praze se Schapiro dostal do sporu s českým prezidentem. Velvyslanec měl loni ve vysílání ČT výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, kterých se kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny neúčastnila většina evropských státníků. Zeman na to reagoval, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Diplomatův odchod z Prahy se nyní nicméně dá opravdu očekávat. U politicky jmenovaných velvyslanců, kteří nejsou kariérními diplomaty, je odchod při změně americké administrativy pravidlem, řekl bývalý český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář.