Soud nařídil Jančurovi, aby se omluvil ČVUT. To podnikatel odmítá

Jančura musí omluvu zveřejnit za své peníze (zdroj: ČT24)

Podnikatel Radim Jančura, který je zakladatelem a vlastníkem společností Student Agency a RegioJet, se musí omluvit Českému vysokému učení technickému (ČVUT). Podle rozhodnutí brněnského krajského soudu totiž výroky, které pronesl před dvěma lety na adresu vysoké školy, mohly poškodit její pověst. Jančura se u soudu před týdnem hájil, že jeho výroky na ČVUT nemířily. S rozsudkem nesouhlasí - odvolá se k Vrchnímu soudu v Olomouci.

V pořadu Otázky Václava Moravce Radim Jančura před dvě lety uvedl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty „kulaté razítko“, mohly se obrátit právě na pražské ČVUT. Ostře kritizoval práci dopravního experta z této vysoké školy Františka Lehovce, hovořil také o „zločinném spiknutí“.

Podle právní zástupkyně vysoké školy Veroniky Ordnungové se žalovaný vyjádřil velmi neobratně, což poškodilo pověst ČVUT. „Pokud se domnívá, že pochybili jednotlivci na ČVUT, měl by volit jiná slova. ČVUT ročně vydává stovky odborných posudků a prohlášení žalovaného ji poškodilo,“ uvedla už dříve právnička.

Výroky Radima Jančury v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Taktéž soudkyně Dagmar Novotná uvedla, že Jančurovy výroky jsou nepřípustné. „Formulace, které žalovaný použil, dosáhly takové intenzity, že mohly zasáhnout do dobré pověsti žalobce,“ uvedla soudkyně.

Jančura se chce proti rozsudku odvolat

Jančura se proti rozsudku bránil už v soudní síni. „Já se odvolám, vy jste to s prominutím nepochopila,“ řekl směrem k soudkyni. „Já jsem upozorňoval, že akademická půda ČVUT je zneužívána, a soudkyně vztáhla kritiku na ČVUT. Kritika byla vůči osobám, jež ČVUT zaměstnává a které působí škodu České republice,“ odpověděl později na dotazy novinářů. Doplnil, že v pořadu svými výroky vyjádřil snahu chránit čest školy.

Jančura se podle rozsudku musí vysoké škole omluvit na své náklady ve dvou celostátních denících – Hospodářských novinách a  Mladé frontě Dnes, musí také zaplatit protistraně náklady na soudní řízení. Variantu omluvy přímo v pořadu ČT soudkyně nezvolila, podle ní stanice nemá žádnou povinnost omluvný text zveřejňovat. Jančura s rozhodnutím brněnského krajského soudu nesouhlasí a proti verdiktu se odvolá.