Rath zažádal o vydání sám a útočil na Kubiceho

Praha – Někdejší středočeský hejtman David Rath vyzval Poslaneckou sněmovnu hned v úvodu svého projevu, aby ho vydala trestnímu stíhání. O to sněmovnu žádá policie, která Ratha viní z úplatkářství spojeného s nákupem vybavení pro regionální zdravotnická zařízení ve středních Čechách. Někdejší středočeský hejtman ovšem svou vinu stále odmítá a tvrdí, že celý případ vznikl na politickou objednávku a zinscenoval ho ministr vnitra Jan Kubice.

„I vás žádám, abyste mě vydali,“ řekl Rath v úvodu své řeči s odvoláním na pondělní zasedání mandátového a imunitního výboru, který požádal o totéž. Podle Rathových advokátů je totiž zřejmé, že pochybnost policejních obvinění ukáže až soud.

Celý proces je podle Ratha od začátku podivný, provázený nestandardnostmi a nezákonnostmi. Rath také prohlásil, že už čtyři měsíce je vězněm současné vlády, a to v situaci, kdy nikomu neublížil, nikoho neohrožuje a nikomu nevznikla žádná škoda.

Komentátor ČT Petr Fischer:

„Opakování už zbavuje původního kouzla. Tento projev Davidu Rathovi spíše uškodil. Svou umanutou snahou nustále upozorňovat na spiknutí bez konkrétních důkazů a velkou mírou sebelítosti si spíše u veřejnosti nepomohl.“

Rath poprvé: KUBICE

Čtyřměsíční vyšetřování podle Ratha jasně ukázalo, že je v litoměřickém vězení držen neprávem a že police pochybila. Záhy opakovaně obvinil ministra vnitra Jana Kubiceho (nestraník do vlády nominovaný ODS), který podle něj jeho nová obvinění zinscenoval, aby zdiskreditoval levici před blížícími krajskými volbami.

Důkazy, které proti Rathovi policie nyní předložila, totiž měla podle někdejšího středočeského hejtmana už v únoru; někdejšímu „rozzlobenému muži“ sociální demokracie proto není jasné, proč je nepředložila už v první žádosti o vydání trestnímu stíhání.

„Vždy se použije něco, co je X měsíců a let staré, a vytáhne se to, když se to hodí před volbami. První výstřel se udělal v květnu, potom jej ale překryly jiné kauzy, ale volby se nám přiblížily, tak je potřeba osvědčenou taktiku použít znovu,“ podotknul Rath s odvoláním na tzv. Kubiceho zprávu, která rozbouřila politické vody před sněmovními volbami v roce 2006. Svůj případ záhy označil za „předvolební dehonestaci opozice a sociální demokracie“.

Premiéra Petra Nečase záhy varoval před tím, že někdejšího policejního plukovníka posadil do vlády na pozici ministra vnitra. „Policejní plukovníci nepotřebovali puč, dostali se do vlády sami,“ konstatoval Rath. „Jen si držte palce, aby hodný plukovník, jak mu říká premiér Nečas, vás nesestřelil tím, že se objeví v novinách odposlechy z kuchyně paní Nagyové.“ O šéfce Nečasova kabinetu Janě Nagyové se mluví jako o vlivné zákulisní postavě Strakovy akademie, bulvár o ní spekuluje i jako o Nečasově milence.

Jiří Bláhovec, psychiatr pro ČT24:

„Je v tom spousta agrese, on hodně práská každého, všichni se dozvěděli, že Kubiceho dům je větší než jeho. Je to otvírání pandořiných skříněk.“

Voliče vyzval, aby v říjnových krajských volbách hlasovali proti stranám vládní koalice, která podle něj nese hlavní vinu za stávající frustraci české společnosti.

Rath podruhé: NOVÉ OBVINĚNÍ

Někdejší středočeský hejtman se vyjádřil i k případu nákupu vybavení pro krajská zdravotnická zařízení, kvůli kterému policie žádá o jeho vydání tentokrát. Konkrétně se mělo jednat o úplatky při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou a mladoboleslavskou nemocnici a kladenský domov důchodců.

Rath uvedl, že o případu mnoho neví, protože do něj kraj prakticky nezasahoval. Výběrová řízení měly vypisovat jednotlivé nemocnice a seznamy položek sepisovaly samotné sestry a lékaři. „Kontroloval to management nemocnice a nám to poslal připravené a zabalené prakticky v mašličkách,“ řekl Rath, „kraj do toho, co se koupí a za kolik se to koupí, vůbec nezasahoval. Pokud to šlo z evropských peněz, kontroloval to regionální program.“

Mladá Boleslav:

Rathovo angažmá v případě mladoboleslavské nemocnice podporuje přepis uniklých odposlechů z 16. února, které zveřejnil server iDnes.cz. Druhým aktérem je údajný spoluviník a někdejší poslanec Petr Kott.

Rath: Jak vypadá ta Mladá Boleslav, prosim tě? (…) Né, jenom aby si věděl, tak jsem tam provedl nějaký zásahy. Kvůli tomu, že se tam začla cpát nějaká firma, že jo, ta Ami. Kott: Cpe dál. Rath: Furt se tam cpou? Kott: No, tak já ti to právě. Vona ti to Katka říkala, že jo? Rath: No, říkala. To jsem právě nechal vzkázat, ať teda jako hoděj zpátečku. Jo."

Rath ovšem dnes ve sněmovně odposlechy znevěrohodnil a naznačil, že je možné jejich zmanipulování, které dnešní technika umožňuje snadněji než v časech StB.

Rath potřetí: KRABICE OD VÍNA

David Rath byl zatčen na konci května u svého domu v Hostivici ve chvíli, kdy podle policejních údajů přebíral sedmimilionový úplatek v krabici od vína. S odvoláním na daktyloskopický posudek při dnešním slyšení v Poslanecké sněmovně ale uvedl, že jeho otisky prstů nejsou ani na penězích v krabici ani na krabici samotné.

„A nejsou tam dokonce ani otisky paní doktorky Pancové (která je měla Rathovi předat – pozn. red.). Tak jak jsem ty peníze přebíral, jak jsem je (údajně) přepočítával? To, co se zdálo jako neprůstřelné, jasné a jednoznačné, najednou neprůstřelné není.“

Rath počtvrté: BUŠTĚHRAD

Tzv. „sedmička“ (jíž se záhy bavily sociální sítě) údajně souvisela s financováním rekonstrukce zámku ve středočeském Buštěhradu, v němž měly vzniknout reprezentativní prostory kraje a která byla údajně předražená. To Rath odmítl s odvoláním na znalecký posudek, podle nějž byl celkový rozpočet v souladu s obvyklými cenami.

„Projekt navíc nebyl regionálním operačním programem schválen, a z evropských fondů ani z kraje do realizace rekonstrukce a vybavení nešla ani jedna koruna,“ upozornil Rath. „Nemohla vzniknout škoda, ale já jsem stále ve vězení. Tak funguje česká spravedlnost. Tak funguje Kubiceho chobotnice.“

Rath popáté: BRADÁČOVÁ

David Rath se ve svém projevu vrátil také k někdejší ústecké státní zástupkyni, která jeho případ zpočátku dozorovala a která nyní zastává post vrchního státního žalobce. I Bradáčová je podle něj součástí chobotnice kolem Kubiceho a vládních špiček. „Řekl jsem, že jsem přesvědčen o tom, že tam byl obchod: Když uděláš Ratha, dostaneš svou odměnu na vrchním státním zastupitelství. Myslím, že je jasné, kdo měl pravdu. Ratha zničili a odměna byla vyplacena.“

V souvislosti s Bradáčovou si dovolil další predikci a varoval poslance před tím, že po výměně Poslanecké sněmovny v parlamentních volbách mohou (blíže nespecifikovaní) policejní důstojníci začít stíhat i je. „Nepodceňujte tuto situaci, s paní Bradáčovou jsem měl taky pravdu, takže vidíte, že moje informace nejsou tak špatné,“ řekl Rath.

Rath pošesté: VAZBA

Stejně jako v minulém projevu věnoval David Rath velkou část své řeči špatným podmínkám ve vazbení věznici, která je podle něj v zoufalém stavu. Přirovnává ho ke klasickému sovětskému represivní vězeňství.

„Strašné prostředí, malý prostor, vůbec nic nemůžete, dokonce ani zhasnout světlo, ani si ho rozsvítit, jste bez rádia, bez televize bez kontaktu s rodinou. Hodinu koukáte do špinavé zdi přes špinavé zamřížované okno. Každý člověk, který žil normální život, normálně pracoval, tak se tam sesype. Psychicky se rozloží – každý. Z mého pohledu lékaře je to velmi tvrdé, psychické i fyzické týrání,“ připomněl Rath poslancům.

Jiří Bláhovec, psychiatr pro ČT24:

„Přijde mi zajímavé, že se jako poslanec o vězenství nezajímal. Je to typické - bližší košile než kabát. Myslím, že podmínky ve vazbě vydrží, ale potřebuje k tomu tu pozornost davu, která je mu poskytována, protože je poslanec. Jiní vazebně stíhaní tuto možnost nemají.“

Noemi Zárubová-Pfeffermannová, vyučující na AMU

„Je to tvrdý profík, má dobré pauzy, nikdy nemluví příliš dlouho v jedné tónině. V souvislosti s hlasem mění i úhel pohledu, tak aby ho každý divák měl chvilku zprava, chvilku zleva,“ chválí poslance Noemi Zárubová-Pfeffermannová, která na AMU vyučuje komunikaci.

Z Rathova projevu:

  • O konci Petra Lessyho: „Kalousek o něm říkal, dostaneme ho do tepláků. Tak už je v předtepláčí.“
  • O vládě: „Mě nezlomíte, abych s vámi začal spolupracovat, ani penězi, ani vazbou – i kdybyste mě tam nechali sto let.“
  • O svém domě v Hostivici: „Není to špatné, je to lehce nadstandardní bydlení, ale oproti panu Kubicemu jsem břídil, podívejte se na jeho vilku a jeho syna a ptejte se, jak si na ně vydělal – poctivec.“