Komise k reorganizaci policie cítí, že je na stopě. Dostala proto více času

Předseda komise: „Abychom byli schopni vypracovat závěrečnou zprávu, ukázal se říjen jako krátký termín“ (zdroj: ČT24)

Poslanecká vyšetřovací komise k reorganizaci elitních policejních útvarů bude fungovat dalšího čtvrt roku. Sněmovna jí prodloužila mandát, původně měla pracovat jen do konce října. Komise však chce ještě vyslechnout řadu svědků a vyžádala si stovky stran dokumentů.

Spojení protikorupčního a protimafiánského útvaru do společné centrály proti organizovanému zločinu vyvolalo roztržku v koalici a poštvalo proti sobě i některé bývalé vysoce postavené policisty. Vyšetřovací komise, kterou sestavili poslanci, aby objasnila okolnosti policejní reorganizace, však zatím svoji práci zdaleka nedokončila.

Po dosavadních sedmi zasedáních je její předseda Pavel Blažek (ODS) přesvědčen, že se poslanci blíží k zásadnímu zjištění. „Komise pravděpodobně dospěje k zajímavým závěrům, které budou jiné, než to vypadalo v médiích. Některá vyjádření se ukázala jako na vodě. Některé skutečnosti jsou dokonce úplně jinak, než se ukazovalo v minulosti,“ uvedl. 

Zatím ale komise nemá dostatek důkazů k žádným závěrům a její původní mandát se chýlil ke konci. Komise proto sama požádala o prodloužení mandátu. Její předseda řekl, že je to nutné proto, že nikdo na počátku netušil, že bude nutné znovu vyslýchat některé svědky. „Některé výpovědi se natolik liší v různých faktech, že budeme muset některé osoby vyslechnout znovu. Opět běží předvolací lhůty. K tomu se ještě přihlásily osoby, se kterými jsme původně vůbec nepočítali,“ shrnul Pavel Blažek.

Od poslanců tak dostala vyšetřovací komise do vínku dalšího čtvrt roku. Že se tak stane, bylo prakticky jasné předem, když další její činnost podpořili zástupci většiny stran. Pokračovat v práci by měla podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) i šéfa Starostů Petra Gazdíka. „Fakta jsou příliš závažná. Buď je pravdou to, že žijeme ve státě, který řídí státní zastupitelství a manipuluje různými kauzami, nebo je pravda, že výrazně pochybilo prezidium a ministerstvo vnitra,“ řekl Gazdík.

Kdo poslal klíčovou SMS s varováním před policejní razií?

Během času, který dostali navíc, chtějí členové komise znovu vyslechnout některé svědky – vrchního olomouckého žalobce Ivo Ištvana, jeho náměstka Pavla Komára a zřejmě i bývalého šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka. Komárek obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálních úniků ze spisů“. Pavel Blažek však postrádá důkazy. „On to říkal sám, předkládal zejména své názory. Ale důkazů je pro jeho tvrzení prozatím velice málo, což i mě osobně překvapilo,“ poznamenal.

Blažka zajímá především SMS, o které Jiří Komárek tvrdil, že varovala syna vlivného olomouckého podnikatele před policejní razií. Poslanci však míní, že SMS podnikateli možná nepřišla, ale naopak od něj odešla.

Kromě svědků již jednou vyslechnutých si chce vyšetřovací komise pozvat i další aktéry, které ještě nevyslýchala, přihlásil se jí například bývalý šéf olomoucké GIBS Tomáš Uličný. Navíc chtějí poslanci prostudovat stovky stran dokumentů a spisů. Předseda komise předpokládá, že výslechy a studium dokumentů potrvá až do konce roku. V lednu by potom měla komise sepsat závěrečnou zprávu.