V Týně nad Vltavou poničil déšť náměstí, v Nejdku ho zaplavil. Bouřky přijdou i v dalších dnech

Bez komentáře: Zaplavené ulice a škody po bouřkách (zdroj: ČT24)

Prudké deště zasáhly jih a západ Čech. V Týně nad Vltavou jsou poškozené ulice, v okolí Nejdku zase spadlo během tří hodin 75 milimetrů srážek. Bouřlivé počasí přitom může zasáhnout i další místa, výstraha meteorologů platí i pro jižní Moravu.

Škodu v řádech milionů korun způsobil přívalový déšť v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Poničil náměstí, plovárnu a kulturní dům. „V průběhu mezi půlnocí a 1:00 tu spadlo přibližně 60 milimetrů srážek. Byl to lokální jev, protože v okolních městech prakticky neřešili žádný takový problém. U nás se proudící voda hrnula z výše položených míst do centra a poničila kanalizaci, na některých místech i komunikaci. Zdevastovaná je část náměstí a spadla také část opěrné zdi pod kostelem svatého Jakuba,“ uvedl starosta města Milan Šnorek. Dodal, že přívalový déšť dále poškodil technologii plaveckého bazénu, voda vnikla i do kulturního domu Sokolovna a zaplavila sklepy zhruba šesti desítek domů.

Jižních Čech se týká výstraha na silné bouřky s přívalovými dešti a nárazovým větrem, kterou pro nedělní odpoledne vydal Český hydrometeorologický ústav. Týká se také západních Čech a jižní Moravy.

Zaplavený Nejdek
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Libor Čihák Junior

Silné deště zasáhly v neděli odpoledne také Krušné hory, zejména okolí Nejdku. Ve městě se ocitlo pod vodou náměstí. Podle ČHMÚ zde po poledni napšelo během tří hodin kolem 75 milimetrů. Není to ale konec. „Bouřková činnost zeslábla, ale v poslední hodině se v povodí Rolavy protékající Nejdkem opět obnovila. Předpokládáme, že v oblasti v nejbližší hodině připadne dalších až 30 milimetrů srážek,“ varovali meteorologové po čtvrté hodině odpoledne. Na Karlovarsku proto platí krátkodobá výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.  

V ostatních regionech by nedělní srážky měly být trochu slabší, ale zato může silně foukat. „Budou se vytvářet místy bouřky, které budou doprovázené přívalovým deštěm ojediněle s úhrny kolem 30 milimetrů a nárazy větru kolem 20 m/s (až 70 km/h),“ uvedl ČHMÚ. V pondělí a úterý může spadnout až 40 milimetrů, nárazy větru budou také trochu silnější.

Po tak vydatných deštích hrozí rozvodnění malých toků a zatopení sklepů a nízko položených míst. Současně varovali meteorologové před zásahem bleskem, pády větví nebo zraněním špatně upevněnými předměty.

Výstraha, která platí, navazuje na sobotní varování, které se týkalo jihozápadních Čech. Na řadě míst se naplnilo, silně pršelo například v Železné Rudě nebo Aši, v noci také mimo oblast výstrahy v Žatci.

Zaplavená silnice
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Vladimír Šebek

Jižní Čechy se s přívalovými srážkami potýkají již od čtvrtečního večera. V noci museli hasiči zasahovat nejen u popadaných větví a střech, ale také zachraňovat lidi z auta, které se ocitlo ve vodě na zaplaveném úseku silnice, nebo z vlaku, který uvízl na hlavní trati u Českých Budějovic.

Počasí se příliš nezlepší ani v příštím týdnu. Pondělí by sice mohlo být klidnější, v úterý ale opět přijde od západu oblačnost a většinu území zasáhnou přeháňky. Teploty budou ovšem vysoké, v některých dnech by mohly překročit 30 stupňů Celsia.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24