Zaorálek: Nedoporučujeme občanům cestovat do Ankary a Istanbulu

Zaorálek po zasedání krizového štábu (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání krizového štábu řekl, že nedoporučuje cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodního Turecka. Důvodem jsou události, které se staly v pátek v noci a v sobotu ráno. Pokus o armádní puč byl sice zažehnán a situace se uklidňuje. Zaorálek ale upozornil, že Česká republika je připravená poslat do Turecka v případě nouze letadlo, které odletí do dvou hodin.

Ministr zahraničí také dodal, že cestování do dalších částí Turecka může být klidnější. „I tam ale nabádáme k obezřetnosti a doporučujeme těm, kteří tam jsou, držet se v okolí svých středisek, protože v letoviscích je poměrně klid,“ řekl Zaorálek.

Dalším doporučením ministra je vyhnout se místům s vysokou koncentrací lidí jako jsou demonstrace, akce větší a masové atd.

Krizový štáb také uvažoval o evakuaci. „Vzhledem k tomu, jak se situace zmírnila, tak evakuaci nepřipravujeme. Do dvou hodin jsme společně s armádou připraveni vypravit letadlo“ popsal. 

Ministerstvo je také ve spojení s občany, kteří jsou v systému DROZD. „Posíláme jim informace, ale přál bych si, aby tam bylo více lidí,“ řekl ministr a dodal, že jsou ve spojení i s cestovními kancelářemi. „Máme v činnosti i konzulární oddělení. Jsme ve spojení s občany i přes krizové linky. Ty budou k dispozici a jsem rád, že je občané využívali. Systémy svou funkci zvládly,“ pochválil Zaorálek.

Pracovní skupina na Turecko se sejde v pondělí. „Znovu by měla vyhodnotit, co se stalo a co se bude odehrávat. Učinili jsme to, co bylo třeba,“ uvedl ministr a také popsal, že Česko má zájem na stabilitě Turecka. „Jsme velkým partnerem Turecka a Turecko je také partner Evropské unie. Je to týden zpět, kdy jsme seděli na Radě NATO s Turky, a jsou to pro nás překvapivé informace, co se k nám dostávaly,“ ukončil Zaorálek.