Lékový ústav odmítl léčebné konopí ze Slušovic. Dodavatel prý nedoložil jeho kvalitu

Státní ústav pro kontrolu léčiv odmítl vykoupit druhou dodávku českého léčebného konopí od Elkoplastu (zdroj: ČT24)

Lékový ústav nevykoupí od firmy Elkoplast Slušovice druhou dodávku léčebného konopí, protože nedoložila kvalitu. Ústav (SÚKL) má ještě k dispozici deset kilogramů z první dodávky, které je možné používat až do ledna 2017. Elkoplast je přitom jediná česká firma, která léčebné konopí dodává – jinak se dováží z Nizozemska, v tom případě je ale výrazně dražší.

První české konopí pro léčebné použití od Elkoplastu zamířilo do lékáren letos v březnu. Firma ho poskytla na základě nizozemského dokladu o jakosti – certifikátu, který však nezahrnoval kompletní rozsah analýz podle platné „konopné“ vyhlášky.

Požádala proto ministerstvo zdravotnictví o vydání opatření podle zákona o léčivech k zajištění dostupnosti léčivých přípravků významných pro poskytování zdravotních služeb. V žádosti uvedla, že jde o mimořádnou situaci a žádost se týká pouze první sklizně léčebného konopí.

Lékový ústav ve svém kladném stanovisku, které k žádosti pro ministerstvo vypracoval, vyšel z výsledků kompletní analýzy první sklizně konopí, které měl k dispozici. Společnost Elkoplast však oznámila, že s druhou dodávkou nebude schopna dodat certifikát, který by kvalitu konopí a jeho soulad s českými zákony doložil. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Je mi to velice líto, ale nemohu dopustit, aby bylo na českém trhu léčebné konopí, u kterého nelze garantovat jeho kvalitu,“ komentoval situaci ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková doplnila, že ústav pěstitele na nutnost předložení certifikátu opakovaně upozorňoval, ale neúspěšně. „Situaci tak lze považovat za nedodržení uzavřené smlouvy o dodávce léčebného konopí ze strany pěstitele,“ uvedla.

V Česku ale podle firmy není žádná laboratoř, která by takový certifikát mohla vydat. „Požádali jsme SÚKL, aby nám takovou laboratoř, která vyhovuje české legislativě, poradil. Nebyl toho však dodneška schopen,“ hájí se jednatel Elkoplastu Ladislav Krajča.

Vydán byl necelý kilogram léčebného konopí

V lékárnách bylo zatím vydáno 875 gramů konopí pro léčebné použití, bylo to 88 výdejů, což neudává celkový počet pacientů. Předepisovat léčebné konopí může 13 lékařů, a to na elektronický recept. 

Pěstitel nabídl ve výběrovém řízení gram léčebného konopí za 68 korun bez DPH. K tomu se připočítávají náklady za distribuci a skladování, výslednou cenu také navýší desetiprocentní DPH a obchodní přirážka, její výše závisí na rozhodnutí lékárny.

Pacientů, kteří užívají konopí na předpis, přibylo. S českou dodávkou zlevnilo. Zatímco původně stál gram kolem tří set korun, teď je to skoro třikrát míň. I tak je to pro některé pacienty příliš vysoká cena, a pěstují si raději vlastní.

Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.