V občance bude napsáno, kdo „bydlí“ na radnici

Lidé, kteří mají trvalé bydliště na obecních úřadech, to od příštího roku budou mít vyznačeno v občanských průkazech. Loni bylo na úřadech přihlášeno 381 000 občanů, podle ministerstva vnitra přitom je v Česku kolem 70 000 bezdomovců.

Ministerstvo chce údaji v občanském průkazu identifikovat lidi, kteří mají trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. Na občance tak bude přímo označeno, že jde o bydliště takzvané ohlašovny, což je sídlo obecního úřadu. „Dnes to nejde poznat, protože nikdo nezná 6250 adres městských a obecních úřadů,“ podotkla náměstkyně ministra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová.

Podle Vildumetzové je problém v tom, že sídlo na radnicích často mívají lidé, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Zaznamenala i případy, kdy na radnici „bydleli“ bohatí podnikatelé.

Bydliště na městských úřadech má zapsáno také kolem 2 000 dětí, což jejich rodiče podle náměstkyně například dělají kvůli tomu, aby získali místo ve školce či škole. „To je nepřijatelné. Na ohlašovnách by měli být přihlášeni jen lidé, kteří nemají kde bydlet, aby s takovými občany mohly pracovat další instituce, sociální pracovnice a tak dále,“ uvedla Vildumetzová.

Loni podle náměstkyně na radnicích přibylo meziročně 6000 obyvatel, v předchozích letech to bylo i 40 000. Se změnou počítá novela zákona o evidenci obyvatel, kterou bude projednávat legislativní rada vlády. Pak by se měla dostat na program vlády a ke schválení do parlamentu. Novela má také zrušit přechodné ustanovení, podle něhož by od příštího roku trvalý pobyt nebyl povinným údajem na občanském průkazu.

Pasy a občanky by lidé mohli od roku 2018 získat během dne

Občanské průkazy a cestovní doklady by lidé od roku 2018 mohli dostat ještě ve stejný den, kdy si podají žádost. Nyní je v Česku lhůta pro vydání občanského průkazu 30 dní, cestovní pas mohou lidé dostat za 30 či za šest dní. Zatímco občanský průkaz je zdarma, u pasu se při delší lhůtě platí 600 korun a při kratší lhůtě 4000 korun. Pokud si lidé o vydání nového dokladu požádají v pracovní den do 10:00, tak si jej o několik hodin později budou moci vyzvednout v centrále v Praze.

Lidé si také budou moci vyřídit občanské průkazy ve městech, kde to nyní nejde. Na obecní úřad každý měsíc přijedou úředníci, kteří žádosti vyberou a za měsíc tam žadatelům občanské průkazy vydají. Ministerstvo vnitra chce pilotní projekt od září zkoušet v Chlumci nad Cidlinou a ve Skutči. Po půlroce se vyhodnotí, jaký je o službu zájem, a zváží se případné další rozšíření.

Naposledy začal platit nový zákon týkající se evidence obyvatel v letošním roce. Dostalo se do něj ustanovení, díky němuž se může použít fikce doručení. Znamená to, že je nějaké psaní považované za doručené, přestože si jej nikdo nevyzvedl.