Nedostatek doktorů, sester i léků řeší Česko a Slovensko společně

Krizi ve zdravotnictví bude Česká republika a Slovensko řešit společně, aniž by si chybějící lékaře a sestry přetahovaly. Místo toho prodiskutují jejich systém vzdělávání. Obě země dále plánují jednání s farmaceutickými firmami, skrze které by rády získaly příznivější ceny léků. Na jednání se tak dohodli ministři zdravotnictví Svatopluk Němeček a Tomáš Drucker.

Slovenskou stranu zajímaly chystané změny ve vzdělávání lékařů a sester v Česku, Němečka zase slovenská úprava vývozu léků. Němeček připomněl, že vzhledem k dlouhé společné historii řeší obě země ve zdravotnictví podobné problémy.

Od července se Slovensko ujme předsednictví Evropské unie. Podle českého ministra zdravotnictví tato skutečnost dává prostor pro společný postup při řešení zdravotnických témat co nejširší skupiny států, a to nejen v rámci Visegrádské čtyřky, ale i států EU.

Drucker potvrdil, že společným tématem předsednictví bude především dostupnost drahých patentových léků. „Je důležité, aby to nevyvolalo problémy v rozpočtu,“ řekl Němeček. Kromě toho dojde na téma antimikrobiální rezistence, která se stává výraznějším problémem v důsledku migrační krize. „Chceme navázat mikrobiální rezistenci, antibiotickou léčbu jako náhradu za nedostatek očkování přenosných nemocí,“ řekl slovenský ministr.

Regulace paralelního vývozu

Léky v Česku i na Slovensku jsou levnější než v západních zemích Evropy, k čemuž přispívá přísná cenová regulace. Kvůli tomu se ale stávají léky předmětem takzvaných paralelních vývozů či reexportu, kdy vývozci lék určený tuzemským pacientům prodají se ziskem za vyšší cenu v cizině.

Slovensko paralelní vývozy už několik let razantně reguluje, v Česku je ve sněmovně zákon, který má regulaci rovněž zpřísnit. Němeček řekl, že do budoucna by bylo možné slovenských zkušeností  využít.

Oba ministři také začali připravovat podmínky pro propojení českých a slovenských pracovních týmů, které pomohou oběma zemím připravit se na výzvy, které zdravotnictví v celé Evropě v následujících dekádách čekají.