Hackeři zaútočili na stránky Senátu, policie i ČSSD

Hackeři ze skupiny Anonymous v noci z pondělka na úterý napadli a na několik hodin odstavili web Senátu. Útok zdůvodnili schválením normy, která ministerstvu financí umožňuje blokovat weby s nepovolenými hazardními hrami. Kromě horní komory cílili i na stránky policie, hasičů a ČSSD. Útok potvrdilo vnitro i Lidový dům.

Stránky Senátu kolem deváté večer vyřadil takzvaný DDoS útok, kdy až stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server, který poté nápor požadavků nezvládne. Stránky byly nedostupné zhruba do půlnoci.

V anglicky psaném e-mailu hackeři, hlásící se k mezinárodní hackerské skupině Anonymous, oznámili, že internetové stránky shodili, protože horní komora přijala zákon omezující svobodu internetu.

Regulace hazardu na internetu budila rozpaky

Senát 26. května schválil přísnější regulaci hazardu, která umožňuje ministerstvu financí blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Zákon kritizovala opozice i poskytovatelé internetového připojení a vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza (ČSSD). Norma čeká na podpis prezidenta.

„Pakliže má jít o reakci na přijímání určité legislativy, tak se hodí připomenout, že Senát je svrchovanou institucí a každou legislativu navrhuje ministerstvo a také schvaluje Poslanecká sněmovna,“ reagovala mluvčí Senátu Eva Davidová.

Vnitro prověřuje původ útoků

Hackeři se přihlásili také k napadení webů policie a vládní ČSSD. V úterý ráno byly nedostupné stránky ministerstva vnitra i sborů policie a hasičů, které pod vnitro spadají. „V ranních hodinách jsme zaznamenali neúspěšné pokusy o napadení některých aplikací veřejné správy,“ potvrdila mluvčí vnitra Martina Němcová.

Informační systémy správy ale podle ní ohroženy nebyly, pouze asi na dvě hodiny v rámci vnitra vypadly webové stránky. „Rozsah a původ těchto pokusů detailně analyzujeme a podnikáme kroky k zajištění bezpečnosti informačních systémů veřejné správy, které ministerstvo provozuje.“

Internetové stránky ČSSD vyřadili hackeři z provozu koncem dubna. Pondělní útok potvrdil mluvčí strany Michal Kačírek: „Nejednalo se o žádný masivní, nebezpečný nebo úspěšný útok. Běžný uživatel našeho webu nic nepoznal.“