Babiš naznačil možný konec koalice, premiér podle něj lže

Nejednoznačným hlasováním o protikuřáckém zákoně narušilo hnutí ANO podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) fungování koalice. Naopak vicepremiér a lídr ANO Andrej Babiše naznačil, že společná vláda s KDU-ČSL a ČSSD by nemusela vydržet, premiér podle něho lže. Představitelé ANO tvrdí, že to byli sociální demokraté, kteří porušili koaliční dohodu, když podpořili problematický pozměňující návrh zavádějící kuřárny. Poslanec ANO Rostislav Vyzula hájil postoj většiny poslanců hnutí tím, že se díky schválení části pozměňujících návrhů stal z protikuřáckého zákona „vysloveně prokuřácký“ zákon.

 „Já už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak já myslím, že ta koalice asi dlouho nevydrží,“ prohlásil vicepremiér. Připomněl, že v pondělí čekají vládu jednání o rozpočtu, kde také mezi stranami panují velké rozpory. Ministři dalších vládních stran podle něj zveřejňují populistické návrhy. Na přímou otázku, jakou tedy dává současné vládě šanci, vicepremiér odpověděl: „Bez komentáře“.

Babiš v Bruselu po jednání ministrů financí zemí EU ostře reagoval především na vyjádření předsedy vlády, který kvůli hlasování části poslanců za ANO proti návrhu protikuřáckého zákona svolá jednání koaliční rady, kde hodlá od Babiše žádat vysvětlení. „Není to bohužel první případ, kdy poslanci ANO většinově nehlasovali pro vládní návrhy zákonů. Takový opakovaný postup ANO je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice,“ uvedl v prohlášení pro média Sobotka. Poukázal přitom, že ministři, kteří reprezentují Babišovo hnutí ve vládě, návrh podpořili.

Hlasování 2
Zdroj: ČT24

Babiš: Zlobbované strany

„Pan premiér lže, není to pravda,“ reagoval Babiš. Uvedl, že vládní zákon, který měl podporu také ministrů za ANO, byl ve Sněmovně změněn. Jde přitom podle něj o scénář klasických politických stran, které se sice navenek tváří, že za něco bojují, ale pak „jsou zlobbované“.

Vicepremiér upozornil na to, že vládní návrh byl změněn návrhem opozičního poslance za ODS Marka Bendy. „Za ten hlasovalo 39 poslanců ČSSD. Takže pan premiér neříká pravdu. Je to klasický podraz ČSSD, KDU-ČSL na naše hnutí, které jim stále nepasuje do krámu,“ uvedl.

Sobotka svolá koaliční radu

Premiér označil Babišova slova za nepravdivé urážky. „Odmítám Babišovy osobní a zcela nepravdivé urážky, takovým způsobem se zástupci ČSSD ke koaličním partnerům nikdy nechovali,“ sdělil k Babišovým výrokům premiér v tiskovém prohlášení.

„Výsledkem postupu ANO je nepřijetí zákona, který mohl zakázat kouření v restauracích, a současně vytvoření napětí ve vládní koalici. ANO by mělo vysvětlit jak koaličním partnerům, tak veřejnosti, proč tímto způsobem nabourává fungující vládu,“ doplnil.

Premiér také ve středu oznámil, že svolá koaliční radu a bude od špiček ANO chtít vysvětlení. 

Ostře se proti postupu poslanců ANO ohradil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera. Přes 30 lidí z klubu ANO zákon nepodpořilo. Považuji to za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh,“ zdůraznil. 

Němeček zdůraznil fakt, že hnutí ANO nikomu neřeklo o tom, že v závěrečném hlasování zákon shodí. „Mám pocit, že to bylo skoro záměrné, a musím říci, že považuji to, co se ve sněmovně stalo, za výsměch českým občanům, za výsměch ochraně jejich zdraví a za velké vítězství tabákové lobby.“ Připomněl, že tak byl shozen úplný zákaz kouření na dětských hřištích, na sportovištích či například ve vnitřních prostorách při kulturních akcích.

ANO: Zákon se tak změnil, že ho nešlo podpořit

Může to být taktická záležitost. S tím zákonem z velké části přišel ministr zdravotnictví, to znamená - bylo to velké téma zejména sociální demokracie. ANO jakožto politická strana, která se snaží vyzobávat populární témata, si bylo vědomo, že přijetí tohoto zákona v podobě navržené ministrem zdravotnictví nebude vnímáno jako její úspěch.
Ladislav Mrklas
politolog

Poslanci ANO podle předsedy svého klubu Jaroslava Faltýnka hlasovali většinou proti vládnímu návrhu nebo se zdrželi proto, že prošly pozměňující návrhy, které konečnou podobu protikuřáckého zákona měnily. „Zejména dnes, při projednávání pozměňovacích návrhů, už se z něho protikuřácký zákon vytratil,“ uvedl Faltýnek. Odmítl, že by hnutí porušilo koaliční smlouvu a připomněl, že je ve sněmovně stále poslanecký návrh Radka Vondráčka (ANO). 

Podle poslance hnutí Rostislava Vyzuly byl dokonce návrh po schválení změn „vysloveně prokuřácký“. Ministr zdravotnictví se podle něj choval „jako ministr tabákového průmyslu“, když dal neutrální stanovisko k návrhu na povolení kuřáren v restauracích. Po schválení této úpravy se Vyzula i řada dalších poslanců ANO postavil proti vládní novele.

Dodal, že proti pozměňujícímu návrhu zavádějícímu kuřárny v restauracích se postavil celý sněmovní zdravotní výbor. „Přesto většina koaličních partnerů hlasovala jinak. A to je porušení koaliční smlouvy, ne to, co jsme udělali my,“ podotkl. 

Předseda hnutí Andrej Babiš, který však u hlasování nebyl, prohlásil, že nikoli ANO, nýbrž sociální demokraté své partnery podrazili. Hlasování pro pozměňující návrh umožňující vytvoření neobsluhovaných kuřáren v restauracích podle něj ČSSD schválila po dohodě s opozicí. „Je to standardní podraz našich koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona, a pak ji ve sněmovně socialisté upravují,“ odmítl Babiš kritiku svých poslanců. 

Poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že hnutí ANO trvale podporuje koaliční smlouvu. Jeho stranu proto bude při chystaném koaličním jednání zajímat, proč jde ANO proti koalici, co se děje a jak to bude do budoucna. 

Jak se hlasovalo
Zdroj: ČT24

Ostrá slova i na Twitteru

Spor koalice se přenesl i na sociální síť Twitter. Nejdříve se Babiš zmínil o „klasickém podrazu koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona a pak ji ve sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí“. Dále dodal, že mu to silně připomíná jejich hlasování pro hazardní lobby.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na to reagoval, že „pokud AB hledá důvody, jak rozbít vládu a postavit jinou (s KSČM a kdovíkým), ať to řekne na rovinu!“

Odezvu měla Babišova slova i u šéfa lidovců Pavla Bělobrádka:  „A. Babiš hovoří o podrazu koaličních partnerů? Měl by si vyjet hlasování svých poslanců! A vzpomenout si na hyperpodraz ANO u zákona o vědě.“

Lékaři zániku zákona litují

Přestože onkolog Rostislav Vyzula považoval zákon v konečné podobě za nebezpečný, se svými kolegy se neshodne. Lékaři jeho neschválení vesměs litují. Vedoucí Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková uvedla, že se Česko neschválením předlohy zařadilo z hlediska ochrany nekuřáků a kontroly tabáku mezi rozvojové země.

Předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová je přesvědčena, že je třeba kouření ve veřejných prostorách regulovat. „Souvisí s řadou maligních onemocnění, je v jejich příčinách, ať už jsou to zhoubné nádory plic, krku, jícnu, ale třeba i rakovina močového měchýře,“ upozornila. I když připustila, že je kuřáctví záležitostí každého člověka, v okamžiku, kdy tabákový dým a spaliny obtěžují ostatní, soukromou věcí přestává být. „Pokud ve veřejných prostorách bude nadále možné kouřit, tak to určitě dobré není,“ uvedla.

I když ANO chce kouření omezit svým poslaneckým návrhem, ministr Němeček vyjádřil obavu, že se na regulaci kouření v nejbližších letech nic nezmění. „Předpokládám, že do konce volebního období nic podobného přijato nebude,“ uvedl. Podobnou obavu má i Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.

Zcela osamocen však Rostislav Vyzula s odmítnutím vládního zákona nezůstal. Kardiochirurg Jan Pirk soudí, že restaurace by měly být rozděleny na kuřácké a nekuřácké. „Kuřáci říkají, že omezujeme jejich svobodu, na druhou stranu oni omezují naši svobodu být na čistém vzduchu v restauraci,“ řekl. Nechal by tedy, ať si každý restauratér zvolí, co chce, ale pak se to musí dodržovat.

Protikuřácký zákon sněmovnou neprošel (zdroj: ČT24)

Podle lidovců slovo nedodržela ani ČSSD

Hlasování ANO o protikuřáckém zákoně se ale nelíbilo ani lidovcům. „Kladl bych si otázku, zda se tento důležitý návrh řešil s politickou odpovědností, nebo spíše podle různých nálad, nebo snad podle lobbování tabákových lobby a podobných skupin,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Dodal však, že u některých pozměňujících návrhů protikuřáckého zákona „nedodržela slovo ani ČSSD“.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek podotkl, že podobně jako premiér Sobotka bude i on chtít, aby se sešla koaliční rada. „Nerozumíme chování hnutí ANO. Hnutí ANO v současné době postupuje proti vládní koalici,“ řekl. Lidovci oznámili, že kvůli postoji hnutí při hlasování o vládním návrhu, nepodpoří protikuřácký návrh poslance Vondráčka.

Kalousek je jízlivý, prezident má radost

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek však považuje výsledek hlasování za spravedlivý. „Proč se čílíte? Odhlasovali jste jim obludné nemravnosti a teď máte problém?“ vzkázal lidovcům na Twitteru.

Na zamítnutí zákona reagoval i prezident Miloš Zeman, který se netají tím, že rád kouří. „Všimněte si, jak jsem se sladce usmál pln radosti, že tento zákon neprošel, protože jsem řekl, že bych byl v konfliktu zájmů, neboť bych ho nemohl vetovat jako silný kuřák. A když neprošel, mám radost,“ řekla hlava státu. Nad koaliční rozmíškou se nepodivil, pouze vzpomněl na bonmot: „Znáte stupňování slova nepřítel? První stupeň nepřítel, druhý stupeň úhlavní nepřítel, třetí stupeň koaliční partner.“

Restauratéři zamítnutí návrhu vítají

Asociace hotelů a restaurací rozhodnutí poslanců uvítala. Podle ní návrh od začátku ignoroval dopady navrhovaných restrikcí na podnikatele v pohostinství. Restauratéři se domnívají, že je lépe vyžadovat důsledné plnění současného zákona než opakovaně měnit podmínky v podnikání. 

Jedním z hlavních problémů návrhu zákona, na který asociace od počátku poukazovala, byla snaha státu přenášet odpovědnost za důslednou kontrolu konzumace alkoholu mladistvými na podnikatele.
Václav Stárek
prezident Asociace hotelů a restaurací

Pod přísnými sankcemi podle Stárka měli být podnikatelé odpovědni za přítomnost mladistvých, kteří pili alkohol, i když ho konzumovali před návštěvou jejich provozovny. 

Výkonnému řediteli Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Jaroslavu Burkartovi neschválení protikuřáckého zákona, který obsahoval i zpřísnění pro prodej lihovin nezletilým, vadí. Naopak podle předsedy představenstva Českého svazu pivovarů a sladoven Františka Šámala je výsledek neutrální, až mírně pozitivní. Pivovarníci zákon v minulosti kritizovali kvůli tomu, že by se v jednom období nahromadilo hned několik restrikcí, mezi nimi i zavedení elektronické evidence tržeb.

Vážný spor, ale ke konci koalice zřejmě nepovede

Politolog Filozofické fakulty UK v Praze Milan Znoj se domnívá, že potopení protikuřáckého zákona je vážná věc, ale v krátké době by k rozpadu koalice vést neměl. Pro ni je totiž klíčový rozpočet na příští rok a koalice má zájem ho dát dohromady. „Po schválení rozpočtu nevím, co se vše může dít,“ dodal politilog. 

Protikuřácký aktivista, lékař a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný uvedl, že koalice se nedokáže domluvit na ochraně lidského zdraví a politici se navzájem překvapují. Připustil, že vliv tabákové lobby existuje a je to běžná součást práce politiků. 

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk řekl, že politická reprezentace dala přednost politice před ochranou veřejného zdraví a „každý se z toho snažil vytřískat co nejvíce politického kapitálu“. Dodal ovšem, že si politici zřejmě neuvědomili, že toho kapitálu se zde až tolik neskrývá a že drtivá většina české veřejnosti podporuje zákaz kouření v restauracích. A politici šli proti tomuto názoru, řekl Honzejk. Nikdo tu není hlavní hrdina, dodal.

Podle něho z toho může těžit jenom ODS, která je od začátku proti tomuto zákonu a bere ho jako útok na svobodu jednotlivce, na svobodu podnikání. „Její voliči na to mohou slyšet,“ řekl Honzejk. Navíc se poslanci za ODS Marku Bendovi jeho návrhem podařilo rozštěpit koalici. 

Vydáno pod