Drastické obrázky na cigaretách jsou na cestě. Směrnice platí, ČR ještě čeká na vyhlášku

Mluvčí zastoupení EK: Jestli má mít výstraha na krabičce efekt, musí na ní být i obrázek (zdroj: ČT24)

V Evropské unii začíná platit směrnice, podle které mají být na cigaretových krabičkách drastické fotografie znázorňující následky kouření. V Česku ale stále lze zakoupit cigarety doplněné pouze o textovou výstrahu. Zatím ještě neprošel celým legislativním procesem zákon, který obrázky na krabičkách zavádí – stále čeká na podpis Miloše Zemana. Hotová není ani vyhláška, která stanoví, jakou přesnou podobu mají obrázky mít.

Podle mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Karolíny Kottové se budou výstražné obrázky na krabičkách cigaret průběžně měnit. „Během prvního roku bude první série, což je dvanáct obrázků, které se budou opakovat. Následující rok zase jiné. Bude se to měnit, aby se zacílilo na různé skupiny populace,“ shrnula.

Vedoucí Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková podotkla, že obrázky na cigaretách představují „reálný obraz toho, co kouření dělá. Kouření neznamená krásné stříbrné, zlaté barvy, co vidíme na reklamách.“

Směrnice podle mluvčí Kottové vznikala složitě, ačkoli vlády všech zemí EU, které se musely shodnout, připouštějí, že je kouření škodlivé. „Šlo spíše o nuance, jak velký by obrázek měl být. V Británii má 90 procent plochy krabičky, v této směrnici je minimální rozměr 65 procent,“ poukázala mluvčí zastoupení EK.

V Česku se začnou obrázky objevovat až 90 dnů od začátku platnosti evropské směrnice. Lhůtu stanovili poslanci, výrobci přitom zatím ani nevědí, jak mají krabičky vypadat. Jejich podobu stanoví vyhláška ministerstva zemědělství, která ale ještě není hotová. 

„Vyhláška o tabákových výrobcích prošla vnějším připomínkovým řízením a v následujících dnech bude zaslána Úřadu vlády,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Vyhláška ale zatím ani nemůže platit vzhledem k tomu, že stále chybí novela zákona o potravinách, která změny přináší. Prošla sice oběma parlamentními komorami, čeká ale ještě na prezidentův podpis.

Králíková: Lepší by byly stejné krabičky s jednotným písmem

EU si od krabiček ukazujících například nádory slibuje, že se jich zaleknou především mladí lidé pod 18 let, neboť v takto nízkém věku začíná kouřit 70 procent kuřáků. Podle Evy Králíkové by ještě lepší než krabička s nařízeným obrázkem zabírajícím 65 procent její plochy byly jednotné krabičky. „Nebyla by tam vůbec žádná neregulovaná plocha. Všechny krabičky by byly stejné, značka by byla napsaná stejným písmem, stejnou velikostí, stejnou barvou,“ nastínila. Upozornila, že takové opatření funguje ve Velké Británii, Francii nebo Austrálii.

Že na lidi, kteří již kouří, budou mít obrázky jen omezený vliv, naznačují zkušenosti trafikantů. Podle nich kuřáci spíše sáhnou po náhradních krabičkách. „Ptají se na náhradní obaly. Budou se snažit obrázky zakrýt tím, že budou kupovat různé obaly,“ podotkl místopředseda Českomoravského sdružení trafikantů Roman Slavík.

Celkově Evropská komise odhaduje na základě zkušeností ze zemí, kde se drastické obrázky na krabičkách používají již déle, že odradí od kouření asi dvě procenta kuřáků. „Odhady, ze kterých vycházíme, ukazují, že to může snížit počet kuřáků až o dvě procenta. V rozloze EU to znamená až 2,4 miliony kuřáků, což je velké číslo,“ upřesnila mluvčí.

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun. Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle Českého statistického úřadu postupně klesala, předloni to bylo 1950 cigaret na obyvatele.