Výbor doporučil vydat poslance Stupčuka k trestnímu stíhání kvůli nehodě

Imunitní výbor ve sněmovně doporučil vydání poslance Štěpána Stupčuka (ČSSD) k trestnímu stíhání, na příští schůzi o tom bude rozhodovat celá sněmovna. Policie žádá o vydání poslance v souvislosti s únorovou nehodou na dálnici D7. Stupčuk řekl deníku Právo, že má být obviněn z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky. Své imunity prý využít nechce – jeho vydání nebude bránit ani ČSSD.

Šéfka imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že Stupčuk o vydání sám požádal a chce se podrobit trestnímu řízení. Podle Martina Plíška (TOP 09) byla diskuse velmi stručná a hlasování členů výboru jednomyslné. „Není žádné podezření, že by kauza byla politicky motivována. Jaký je rozsah jeho pochybení, to už je věc šetření, to nebyl náš úkol,“ dodal Jiří Dolejš (KSČM). 

Stupčukovo auto havarovalo 7. února ráno na dálnici D7 u Prahy. Když přijela na místo policie, byl poslanec u svého vozu sám. Policii ale tvrdil, že neřídil. Kdo byl tedy údajný řidič, ale policii neřekl a odmítl i dechovou zkoušku. Řada svědků nehody pak televizi Nova tvrdila, že byl poslanec viditelně opilý.

Po slyšení výboru Stupčuk zopakoval, že nehodlá využít své imunity a je připraven se ze svého jednání odpovídat: „V tomto smyslu se vyjádřím i na jednání Poslanecké sněmovny tak, aby věc byla pokud možno v co nejkratším čase dořešena standardním způsobem,“ uvedl.

„Je to záležitost, která mě samozřejmě netěší, ale člověk se k tomu musí umět postavit čelem a já se o to snažím,“ dodal poslanec. Kvůli případu se už vzdal funkce místopředsedy poslaneckého klubu strany.

Sněmovna už v tomto volebním období vydala ke stíhání Bronislava Schwarze (ANO) a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Schwarze nakonec soud zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Svobodu poslanci vydali v kauze pražské karty Opencard. Sněmovna naopak nevydala Zuzanou Kailovou (ČSSD), kterou chtěla policie stíhat jako ústeckou radní v souvislosti s projektem vítání občánků.