Kamion stál na přejezdu, ujel těsně před brzdícím vlakem

UDÁLOSTI: Záběry incidentu v Moravském Písku (zdroj: ČT24)

Jen těsně se vyhnul srážce s vlakem kamion, který v pondělí zastavil na přejezdu v Moravském Písku. Jeho řidiče nyní obvinila policie z obecného ohrožení. Podle policejního mluvčího vjel kamion na přejezd v době, kdy již svítila výstražná světla, z kolejí ho řidič dostal těsně před příjezdem mezistátního expresního vlaku.

Dálkové vlaky jezdí přes Moravský Písek 160kilometrovou rychlostí. I v takovém tempu stihl strojvedoucí pondělního spoje z Budapešti do Varšavy včas aktivovat rychlobrzdu a především zvukovou návěst. Varoval tak řidiče kamionu, který se ocitl na zavřeném přejezdu.

„Z našeho pohledu se jedná o velmi rychlou reakci, která zabránila větším následkům, možná i vlakovému neštěstí,“ podotkl policejní mluvčí Petr Zámečník. Kamion se totiž v poslední chvíli rozjel, prorazil závory a odklidil se z cesty vlaku, který sice zpomalil, před přejezdem však zastavit nemohl.

Zatímco strojvedoucí udělal vše správně a přispěl k záchraně vlaku i nákladního auta, řidič se naopak podle policie dopustil trestného činu obecného ohrožení – přestože i on k odvrácení nehody přispěl, když v poslední chvíli odjel z kolejí. Na nich se ale vůbec neměl ocitnout. „Nerespektoval červená blikající světla a vjel na železniční přejezd. V tu dobu se začaly sklápět závory a zůstal stát na kolejích mezi závorami,“ shrnul policejní mluvčí, jak se nákladní souprava dostala mezi spuštěné závory.

Nerespektování výstražných světel na přejezdu se stalo důležitým tématem i pro politiky po loňské tragické nehodě ve Studénce. Situace tam byla velmi podobná moravskopísecké události, tehdy však kamion neujel a po kolizi s pendolinem zemřeli tři lidé. Nebyla to však jediná nehoda vlaku s nákladním autem. V září vjel nákladní vůz do cesty osobnímu vlaku ve Šluknově, vlak vykolejil a jeho strojvůdce utrpěl těžké zranění, zatímco několik dalších lidí mělo lehká poranění. Krátce předtím se bez vážnějších následků obešly ještě dvě obdobné havárie. Koncem roku vjel další kamion přímo před vlak ve Frýdku-Místku, nehoda skončila pouze lehkým zraněním řidiče.