Němcová vydala souhlas s odevzdáním Ratha k soudu v pondělí

Praha - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vydala v pondělí večer souhlas s odevzdáním poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha soudu. Rath byl podle ní zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu. Rath je podezřelý v případu, kde jde o poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhody při veřejné zakázce. Informaci o svém rozhodnutí Němcová předala předsedovi mandátového a imunitního výboru Bohuslavu Sobotkovi, který žádost projedná a podá zprávu sněmovně. Sněmovna na své následující schůzi rozhodne, zda poslance ke stíhání vydá.

„V Ústí nad Labem jsem dne 14. 5. 2012 vyslovila souhlas s odevzdáním zadrženého poslance Parlamentu České republiky doktora Davida Ratha soudu,“ uvedla Němcová. Dodala také, že tento postup je v souladu s Ústavou České republiky a zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. „Informaci o svém rozhodnutí jsem předala předsedovi mandátového a imunitního výboru. Výbor žádost projedná a podá zprávu sněmovně,“ uvedla s tím, že v minulosti tento postup podle dostupných informací ještě využit nebyl. „Myslím si, že je to první případ od roku 1989,“ sdělila Němcová.

Němcová také připomněla, že byla o tento souhlas požádána v souvislosti se spácháním trestného činu. Ten byl státní zástupkyní specifikován jako podezření z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Takovýto postup umožňuje ústavní článek 27. Pokud by Němcová nevyslovila souhlas, musel by být poslanec do 24 hodin propuštěn na svobodu.

Žádost předsedkyně sněmovny nyní musí projednat mandátový a imunitní výbor, jemuž předsedá Rathův stranický šéf Bohuslav Sobotka. Potřebné dokumenty by si měl vyzvednout z kaceláře výboru zítra, poté rozhodne o svolání schůze výboru.

Do případu Davida Ratha v tomto okamžiku vstupuje i osud poslance Otto Chaloupky (VV), jehož policie podezřívá z přijetí úplatku. O tom, zda výbor sněmovně doporučí vydat Chaloupku trestnímu stíhání, se mělo rozhodovat 6. června. Podle Sobotky je ale možné, že schůze bude kvůli Rathově kauze dřív. O jejím svolání rozhodne po tom, co si prostuduje podklady od policie.

Rathova mluvčí: Je to odplata za opoziční práci

Podle mluvčí Davida Ratha Berill Maschekové se vedení kraje proti postupu policie ohradilo. „David Rath se včera ve večerních hodinách stal obětí policejní šikany. Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra (Jana) Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců,“ dodala.

Brífink předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (zdroj: ČT24)