Materiál na kontaktní čočky slaví 61 let

Události ČT: Kontaktní čočky regulují zrak už přes půl století (zdroj: ČT24)

Hydrofilní gel, jehož patent předcházel vzniku měkkých kontaktních čoček, slaví 61. výročí vzniku. Za jeho vynálezem stál tým chemika Otty Wichterleho a významně změnil život lidí s vadami zraku. Měkké čočky používají desítky milionů lidí po celém světě. Traduje se, že v roce 1955 nestihl Wichterleho kolega Drahoslav Lím dokončit rozdělanou práci a spěchal na vlak domů. Ráno čekal na vynálezce pružný hydrogel. Hydrofilní gel si nechali vědci patentovat právě 23. dubna 1955.

Současní výrobci do materiálu přidávají silikon. Vedle módních trendů plní moderní měkké čočky funkci korekce celé škály očních vad - krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, ale i vetchozrakost. Čočky musí uživatel čistit a před aplikací i před vyndáním si mýt ruce, aby se vyhnul riziku infekce.

„Nesmíme čočky brát jako samospasitelné, ale jedna z výhod je, že nezmenšují zorné pole. Umožňují řešení takových vad, kdy je větší rozdíl mezi pravým a levým okem,“ upozorňuje prezident České kontaktologické společnosti a vědecký pracovník Akademie věd Jiří Michálek.

Také proto se používají mimo jiné při péči o zrakově postižené děti. Vyrovnávají totiž obraz z obou očí, který pak vyhodnocuje mozek. Pomáhají i dětem, které se narodí s šedým zákalem. S brýlemi by viděly jen omezenou část zorného pole, s čočkami ale i jeho postranní část.