Čínské davy jsou organizované, ambasáda se k nim ale nehlásí

Čínské davy jsou organizované, ambasáda se k nim ale nehlásí (zdroj: ČT24)

Praha je v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebývale plná nahlášených shromáždění. Na demonstracích jsou k vidění skupiny organizovaných Číňanů a množí se indicie, že jsou řízené přímo čínskými orgány. Organizátoři tvrdí, že patří k česko-čínskému spolku. Jiné vysvětlení nabídly Hospodářské noviny, podle nichž mítinky organizuje čínská ambasáda.

Na podporu čínského prezidenta se po Praze pohybuje několik dobře organizovaných skupin. Minimálně někteří jejich členové mluví a rozumí česky. Jakmile ale dojde na pokyny policie, porozumění češtině rychle mizí.

Příkladem může být situace, kterou poblíž Pražského hradu zachytila kamera České televize. Organizátoři přivezli autem čínské vlajky a začali je vykládat. Vozidlo ale zastavili uprostřed rušné silnice. Výzvy policistů, aby ihned odjeli, si sice s přikyvováním vyposlechli, ale bez jakékoli reakce. Odkud přesně jsou a kdo je řídí, říct nechtějí. Stejně jako to, jestli mají nějaké jasně formulované úkoly.

Česká televize žádala o vyjádření, kdo demonstranty organizuje, taky čínskou ambasádu. Ta ale v úterý neodpověděla.

Mezi organizátory může být agent rozvědky, která je zodpovědná za organizování těchto akcí. Čína používá takovéto komunity jako svůj vlivový nástroj.
Ondřej Klimeš
Sinolog

„Účastníkům udělili lidé z velvyslanectví jasné pokyny a nyní je nechávají převážet autobusy na místa,“ píše iHNed.cz s tím, že už v pátek se kvůli akci sešli v budově velvyslanectví zástupci oslovených spolků Číňanů žijících v Česku. Nenechat se vyprovokovat, ale když na to přijde, nebát se vztáhnout ruku, zněly podle serveru Echo24.cz pokyny, které dostali dobrovolníci k vítání čínského prezidenta. Na školení se také dozvěděli, jak co nejlépe strhnout tibetské vlajky, nebo jak případné odpůrce překřičet.

To, co jsem viděl na Evropské třídě, ve mně vyvolalo zděšení. Zorganizovaná skupina občanů Čínské lidové republiky v hlavním městě České republiky vítá čínského prezidenta, a pokud tam jdou vyjadřovat svůj nesouhlas čeští občané, jsou jimi napadáni. A místo toho, aby se Policie České republiky zastala českých občanů, brání Číňany. To je něco, co mi nebere rozum. Doufám, že odpovědní poslanci budou interpelovat ministra vnitra a premiéra a ptát se, jak je to možné. Vypadá to jako invaze. Je to fatální selhání fungování demokratického státu.
Petr Kolář
Někdejší velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě

Přes padesát míst si pro své akce předem rezervovala Česko-čínská obchodní asociace. Na řadě z nich se ale nic nedělo. „To může být známka, že chce umlčet kritické hlasy. Že nechce, aby se delegace čínského prezidenta mohla setkat s nějakými odpůrci,“ uvedla mluvčí Amnesty International Martina Pařízková.

Bez komentáře: Demostrace na Evropské třídě (zdroj: ČT24)

Přes 30 míst si stejným způsobem vyhradili i odpůrci čínské vlády. „My jsme prostě chtěli mít jenom jistotu, že někde budeme moci být. Že nás nevyženou úplně ze všech míst a ze všech časů,“ řekl koordinátor akcí Asociace Fa-lun-kung Pavel Porubiak. Podle vyjádření magistrátu je rezervování prostranství, aniž by se tam něco dělo, v pořádku. Přímo na stránkách Prahy ale zároveň visí článek, který takový postup s odkazem na rozsudek Nejvyššího správního soudu odmítá.

Na našich oslavách mi vadí, že jsou falešné, protože vlajky byly reklamní zakázka a ne regulérní vyvěšení vlajek státem. Češi nepůjdou vítat čínského prezidenta, protože po všech historických zkušenostech nemají v povaze mávat cizím státníkům mávátky a vlajkami. Čínští ‚vítači' jsou kontraproduktivní a celý tento aspekt mi připadá nepatřičný a nechává nepříjemnou pachuť v srdcích mnoha lidí. Nepovedlo se to.
Olga Lomová
Sinoložka

Kvůli demonstracím čelí kritice i policie, která při potyčkách vyváděla z davu zpravidla české aktivisty a naopak často agresivní Číňany jen uklidňovala. Policie tvrdí, že tím aktivisty chrání. „Projevovat své názory samozřejmě můžou, ale na nějakém bezpečném místě, tak aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a nějakého veřejného pořádku,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.