Zapomínáte? Pomozte svému mozku zajímavým příběhem

Jak tolik nezapomínat, poradí Národní týden tréninku paměti. S pomocí jednoduchých paměťových technik si lidé, kteří jinak mají s pamětí problém, například zapamatují nákupní seznam, jména, termíny schůzek, telefonní čísla či tváře. Pomohou třeba i různé mnemotechnické pomůcky, které umožní zapamatovat si některé zapeklité problémy, jako například jména pražských mostů. Vyzkoušejte si paměťovou pomůcku třeba na příkladu zapamatování názvů 18 pražských mostů.

Kurzy tréninku paměti naučí různé techniky, tzv. mnemotechnické pomůcky. Některé z nich existují už od antiky, jiné vytvořili čeští trenéři paměti a v praxi tak využili techniky pozitivní psychologie. Jednou z takových pomůcek je i akrostikum, tedy věta, v níž každé slovo začíná stejným písmenem jako slovo nebo název, který si chceme zapamatovat.

Zhoršením paměti trpí po padesátce polovina lidí, po sedmdesátce tři čtvrtiny. Vědci přitom zjistili, že mozek má schopnost učit se do devadesátky a pracuje stejně dobře jako mozky mladší. Ani paměť nutně neupadá s věkem, pokud se cvičí. Poruchy paměti se projevují zapomínáním slov a horším vybavováním správného výrazu. S věkem klesá schopnost pamatovat si čísla. Naruší se schopnost soustředění a myšlení se zpomaluje.

Trénovat, trénovat, trénovat, radí odborníci pro udržení paměti

Průzkumy prokázaly, že trénování paměti v kombinaci s fyzickou aktivitou přispívají k ochraně před demencí. Prevencí zhoršování paměti je dostatek spánku, pravidelný pohyb, nejlépe tanec nebo chůze čtyři kilometry denně, malé množství červeného vína a středomořská kuchyně s rybami, saláty a olivovým olejem. Paměť posilují také vitaminy C, E a ginkgo biloba.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock

Češi jsou v tréninku mozku světovou velmocí, na světě existují jen tři další země, v nichž funguje společnost pro trénování paměti (Německo, Rakousko a Švýcarsko). Česká společnost pro trénování paměti tak už vyškolila kromě 1640 trenérů paměti v České republice i stovky paměťových trenérů po celém světě.

Týden mozku

Právě probíhá 18. ročník Týdne mozku, kde s přednáškami vystoupilo 14 předních českých odborníků v oboru teoretických i klinických neurověd. Národní týden trénování paměti se koná v rámci celosvětové akce „Týden uvědomění si mozku“(Brain Awareness Week), který od roku 1996 pořádá organizace Dana Alliance for the Brain.