Na opravovaných dálnicích začnou měřit rychlost kamery

Pokuty za vysokou rychlost padají díky kamerám hlavně ve městech a obcích. Stát chce ale automatické radary umístit i mimo obce, kde teď přestupky trestají jen policejní hlídky. První budou od konce dubna fungovat na opravovaných dálnicích.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zatím plánuje měření rychlosti na opraveném úseku dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. Kamerový systém by měl začít fungovat v testovacím provozu od konce dubna.

Hned poté může systém začít pokutovat lidi, kteří v uzavírkách na stavbě dálnice nebudou dodržovat nařízenou osmdesátikilometrovou rychlost. Přestupky bude řešit radnice v Rosicích. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla je na růst agendy připravená.

Ministerstvo chce sledovat jen rizikové úseky

Po dokončení oprav se kamerový dohled nad dodržováním rychlosti přesune na další opravovaný úsek. Ministerstvo dopravy ale už dříve uvedlo, že nehodlá takto přísně sledovat dodržování povolené rychlosti po celé délce dálnice, ale jen v rizikových úsecích. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) jde úřadu o prevenci, nikoliv o vybírání pokut. 

Nehody v uzavírkách nebo v jejich blízkosti jsou častým důvodem dopravních komplikací. Od dodržování rychlosti v zúženích si slibujeme větší bezpečnost řidičů, plynulejší provoz na D1 a méně nehod.
Dan Ťok

Nyní jsou na dálnici D1 rozestavěné tři úseky a dalších šest staveb by mělo být zahájeno během letošního roku. Do léta chce proto ŘSD pořídit dalších pět kamerových zařízení, která se postupně objeví i na dalších opravovaných úsecích. 

Na opravovaných dálnicích začnou měřit rychlost kamery (zdroj: ČT24)

Kromě zařízení s možností automatického rozesílání pokut plánuje ŘSD rozšířit síť radarů pro statistická měření a varování řidičů. Jeden takový systém nedávno silničáři nainstalovali na pražském okruhu po sjezdu z D1 ve směru na dálnici D5.

Jde o radar, který kontroluje rychlost všech projíždějících vozidel v obou směrech a ukládá data o rychlosti spolu s registračními značkami vozidel. Značky rychle jedoucích aut zařízení zobrazuje na elektronických tabulích u silnice, což podle předchozích zkušeností dokáže řidiče od překračování rychlosti odradit.