Na Lounsku se převrátil autobus s dětmi – přes 40 zraněných

Na namrzlé silnici u Panenského Týnce na Lounsku se ráno převrátil autobus. Zranění utrpělo 47 lidí včetně 43 dětí. Jedno dítě je ve vážném stavu, jeho život však není ohrožen. Záchranná služba po nehodě vyhlásila mimořádnou událost s hromadným postižením zdraví. Havárie autobusu ale není jediná vážná nehoda, která se ráno na namrzlých a zledovatělých silnicích stala. Poblíž autobusu se při jiné události zranili další dva lidé. U Jindřichova Hradce zemřel po nehodě člověk.

Autobus s dětmi po osmé ráno vyjel ze silnice a převrátil se na bok. „Silnice byla kluzká, na místě byla mlha. Řidič autobusu údajně dostal smyk a havaroval do příkopu, kde se převrátil na bok,“ popsala policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

V autobusu cestovalo 47 lidí, kteří utrpěli zranění. Většina z nich byly děti ve věku kolem deseti let, spolu s nimi cestovaly tři učitelky, zranění utrpěl také řidič. „Spousta dětí s lehčími zraněními byla naložena v osobních autech, kde se jim věnovali náhodní řidiči, kterým tímto děkujeme,“ popsal velitel zásahu hasičů David Kolář.

„Škála zranění se pohybuje od lehkých po středně závažná až závažná,“ řekl mluvčí ústecké krajské záchranné služby Prokop Voleník. Nejvážnější zranění utrpělo dítě, u kterého museli lékaři napojit umělou plicní ventilaci. Poté ho převezli do motolské nemocnice na oddělení dětské traumatologie. Jeho život podle nemocnice není ohrožen. 

Motolská nemocnice přijala dohromady dvacet zraněných dětí a čtyři dospělé. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové večer v nemocnici zůstalo deset dětí, nejvážněji zraněné je na oddělení ARO. „Pokud nenastanou komplikace, bude devět dětí ve čtvrtek propuštěno domů,“ dodala mluvčí. V průběhu čtvrtka budou zřejmě propuštěni i dospělí.

Mimořádná událost a traumaplán

Prokop Voleník uvedl, že na místo vyjelo čtrnáct posádek záchranky včetně posil ze středních Čech a Prahy. „Vyhlásili jsme mimořádnou událost s hromadným postižením zdraví. Kvůli nepřízni počasí nemohl vzlétnout vrtulník ze základny v Ústí nad Labem,“ řekl. Pražská záchranná služba vyslala k nehodě i svůj vůz Atego, který slouží k převážení většího počtu zraněných při mimořádných událostech z nepřístupných míst.

Záchranáři také aktivovali traumaplán, při kterém se musí nemocnice ve spádové oblasti připravit na přijetí velkého množství zraněných. Sanitky rozvezly zraněné děti a dospělé do nemocnic v Motole, Slaném, Žatci, Kladně, Mostě a Litoměřicích. Ty, kteří utrpěli lehčí zranění a nebyla nutná hospitalizace, odvezli hasiči svým autobusem do Motola. Mluvčí Danková sdělila, že jím přijelo sedmnáct dětí: „Všechny vystoupily z autobusu po svých.“ Původně měli být v Motole jen na pozorování, devět z dětí ale nakonec bylo hospitalizováno.

Mimořádná událost s hromadným postižením zdraví je taková událost, kdy počet zraněných osob výrazně převyšuje počty zdravotnických záchranářů a zdravotnických složek na místě.
Prokop Voleník
mluvčí ZZS Ústeckého kraje

Silnice je již průjezdná

Nehoda se stala na silnici I/7 u Panenského Týnce v úseku, který již byl postaven s dálničními parametry, ale pouze v polovičním profilu. Podle informací silničářů byla silnice silně namrzlá a poblíž se stalo i šest dalších nehod. „Autobus byl v dobrém technickém stavu, po pravidelné technické prohlídce, tak jak ukládá zákon o silniční dopravě. Řidič byl řádně proškolen a odpočat,“ doplnil dopravce Logistic Euro Bus Pavel Šams.

Podle Prokopa Voleníka havarovala i jedna ze sanitek, které zasahovaly u autobusu. Po havárii autobusu byla silnice dlouho uzavřená, zhruba dvě hodiny po nehodě policisté nechali kolem autobusu projet řidiče, kteří v uzavřeném úseku uvázli. Na objízdné silnici se před Panenským Týncem zprvu tvořila kolona, po poledni provoz prořídl.

Po poledni se také hasičům podařilo postavit autobus, který původně vezl školáky z Vejprt na výlet na Pražský hrad, na silnici a na kola. Vzhledem k tomu, že se u Panenského Týnce a Sulce stalo na silnici I/7 několik dalších nehod, provoz na ní zůstal ještě omezen. Po deseti hodinách byla plně úprůjezdná. 

Vyprošťování havarovaného autobusu začalo dvě hodiny po nehodě
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Před kluzkými silnicemi varovali meteorologové, přesto umírali lidé

Do devíti hodin – tedy včetně doby, kdy se nehoda stala – platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na náledí. Ta se ovšem netýkala Ústeckého kraje, kde přitom kromě autobusu havarovalo na Lounsku i mnoho dalších vozidel a ráno upozorňovali silničáři na kluzká místa i na dálnici D8.

Výstraha se však týkala Jihočeského kraje, kde se přesto stala tragická nehoda. Na státní silnici z Jindřichova Hradce do Třeboně zemřela po srážce žena, která jela jako spolujezdkyně v osobním autě, jež přejelo do protisměru a srazilo se s nákladním vozem. Původně policie informovala o dvou mrtvých, později upřesnila, že další člověk utrpěl těžké zranění.