Příspěvek na péči má být nejen vyšší, ale i rychlejší

UDÁLOSTI: Příspěvek na péči má být o desetinu vyšší (zdroj: ČT24)

K poslancům míří návrh na změnu vyplácení, ale i přiznávání příspěvků na péči o handicapované lidi. Vláda chce příspěvky valorizovat o deset procent, současně by se do zákona mohlo dostat i urychlení jejich přiznávání. V současnosti se některé rodiny během zdlouhavého řízení dostávají do finanční tísně.

K projednání změny proplácení příspěvků na péči se poslanci oproti plánu zatím nedostali. Zdá se ale, že se na návrhu shodnou a projde i závěrečným hlasováním. Handicapovaným lidem by tak podle stupně závislosti na jiných mělo přibýt deset procent navíc. Při úplné závislosti tak bude stát vyplácet místo dosavadních 12 tisíc korun již 13 200.

Růst příspěvku na péči
Zdroj: ČT24

Čtvrtroční i delší čekání není zadarmo

Především pro ty, které v budoucnu potká neštěstí a o příspěvek budou muset také požádat, je velmi důležitá jiná změna, kterou chtějí do novely zařadit poslanci: Nárok na příspěvek by jim měl stát přiznat rychleji. V současnosti trvá řízení dlouho. Rodina Michala Matějíčka, který žije po nešťastném skoku do nádrže odkázán na blízké, čekala na schválení příspěvku čtvrt roku. Aby péči zvládla, musela sáhnout do úspor určených na rekonstrukci domu. Podle Dominiky Horákové z České asociace paraplegiků trvá proces v některých případech ještě déle. „Některé rodiny se opravdu dostávají do finančních potíží,“ podotkla. 

Právě proto se zástupci handicapovaných obrátili na poslance s požadavkem, aby umožnili zahájit řízení o příspěvku na péči již před propuštěním z léčení. Ve sněmovně našli sluchu. „Hranice by byla 60 dní nepřetržité hospitalizace pro jednu diagnózu. V tu chvíli by mohlo být zahájeno sociální šetření,“ upřesnil podobu pozměňujícího návrhu místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Nakolik je člověk závislý na okolí? Zákon má být konkrétnější

Zákon by také měl upřesnit způsob, kterým se hodnotí stupeň závislosti. „Budeme mít méně odvolacích řízení, což nám také ušetří čas. Odhaduje se, že by to mohlo způsobit, že někteří lidé získají vyšší stupeň,“ poznamenala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Na této změně se ale poslanci tak snadno neshodnou. Místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová považuje návrhy za příliš dlouhodobé. „Nemají šanci situaci zlepšit v dohledné době,“ poznamenala.

Naopak Michal Matějíček a jeho blízcí by změnu posuzování míry závislosti ocenili. Především by měla být co nejvíce originální. „Co kus, to originál vozíčkář,“ podotkl Michal Matějíček. Jeho samotného úředníci označili za těžce závislého, což je třetí ze čtyř stupňů závislosti na jiných.

Příspěvek na péči dostávají handicapovaní lidé odkázaní na pomoc jiných od roku 2007. Dosud se nikdy nezvyšoval. Národní rada osob se zdravotním postižením původně chtěla, aby vzrostl již od začátku roku, vláda nakonec schválila a poslancům předložila zvýšení příspěvků od srpna. Příspěvek pobírá více než 330 tisíc lidí, v posledních letech na ně MPSV dávalo 20 až 21 miliard korun. Desetiprocentní valorizace od srpna by měla přijít na další miliardu.