Práva je třeba dodržovat, Bělobrádek kvůli Savčenkové napíše Putinovi

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek napíše podle svých slov dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Kvůli případu ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, která je v Rusku vězněna, se hodlá vymezit proti porušování lidských práv a práva mezinárodního. Psaní zamýšlí poslat prostřednictvím ruského velvyslanectví.

Savčenková je obžalovaná z vraždy, pokusu o vraždu a nezákonného překročení ruských hranic. Obžaloba ji viní ze smrti dvou ruských novinářů, prokurátor pro ni žádá 23 let vězení. Ukrajinka vinu popírá, na protest proti svému věznění vyhlásila na začátku března hladovku. Odmítá přijímat stravu i tekutiny. Agentura Unian v pondělí informovala o jejím rychle se zhoršujícím stavu.

Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně Bělobrádek avizoval, že se chystá napsat přímo Putinovi. Má za to, že dopis vicepremiéra členské země EU prezidentovi Ruské federace má větší váhu než případný podpis pod kolující peticí.

Místopředseda vlády se chce v dopisu vymezit proti porušování lidských práv a vyjádřit solidaritu Savčenkové v mezinárodním kontextu. „Budu vyzývat k tomu, aby bylo dodržováno mezinárodní právo,“ prohlásil. Ruského velvyslance je podle místopředsedy vlády připraven oslovit s podobnou záležitostí i poslanecký klub KDU-ČSL.

Ozývají se i ruští spisovatelé

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl na jednání sněmovny prosadit návrh, aby dolní komora podpořila dopis polských a ukrajinských intelektuálů evropským lídrům, aby se zasadili o propuštění Savčenkové. Zařazení bodu na program nynější schůze ale vetovala skupina poslanců KSČM. Kalousek následně vyzval k podpisové akci mezi poslanci.

Demonstrace na podporu Savčenkové v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Výzvy k propuštění vězněné ukrajinské letkyně sílí na Ukrajině i v Rusku. „Lživá obvinění“ proti Savčenkové v úterním prohlášení odsoudila také velká skupina spisovatelů z ruského PEN-klubu. Ruští spisovatelé žádají, aby Ukrajinka byla označena za válečnou zajatkyni a vyměněna za Rusy vězněné na Ukrajině. Požadují rovněž, aby byli pohnáni k odpovědnosti vyšetřovatelé, prokurátoři a soudci. Mezi signatáři je například Ljudmila Ulická a Vladimir Sorokin, ale i Světlana Alexijevičová, rusky píšící běloruská spisovatelka oceněná loni Nobelovou cenou.

V Kyjevě pak za její osvobození demonstrovaly stovky lidí. Menší demonstrace za osvobození Savčenkové se konala i v centru Moskvy.