Šéf BIS bude poslancům vysvětlovat odposlechy v úterý

Praha – Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang bude v úterý vysvětlovat sněmovní komisi pro kontrolu BIS úniky odposlechů. Ředitel civilní kontrarozvědky je podle svých slov připraven poslancům sdělit informace k případu hovoru lobbisty Romana Janouška s důstojníkem služby, o němž v pátek napsal server Euro.cz. Podle BIS časopis Euro pracoval s hrubou manipulací, jejímž výsledkem byla lež.

Euro v pátek na internetu a dnes ve svém papírovém vydání zveřejnilo přepis odposlechu ze setkání mezi Janouškem a důstojníkem služby z roku 2007. Na webu, kde dalo k dispozici i nahrávku, navíc nejprve technickým nedopatřením prohodilo jména obou aktérů dialogu. Podle týdeníku nahrávka dokládá, že Janouškův vliv, který podle jiných nedávno zveřejněných odposlechů zasahoval na pražský magistrát a do politiky, sahá až dovnitř BIS samotné.

„Na schůzce, o které časopis referuje, se nestalo nic, co by bylo proti zákonným zájmům BIS a bezpečnostním a ekonomickým zájmům státu,“ prohlásil dnes mluvčí tajné služby Jan Šubert. Zopakoval pak své páteční prohlášení, že pokud má BIS chránit významné ekonomické zájmy státu, musí se její důstojníci stýkat s podnikateli, lobbisty a s lidmi z různých klientelistických a vlivných skupin a sítí. „Při těchto kontaktech leckdy používají různé legendy a vystupují v různých rolích,“ dodal Šubert.

Parlamentní komise pro kontrolu BIS chtěla Langa vyslechnout už minulý týden, poslanci se ale pohádali o účast zákonodárce z Věcí veřejných a k projednávání odposlechové kauzy se vůbec nedostali.

Poslanci vyslechnou šéfa BIS v úterý (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté kvůli skandálům z poslední doby požadují kontrolu tajných služeb zpřísnit. Vedle sněmovní komise by měla nově fungovat nezávislá rada s pravomocí nahlížet i do živých spisů nebo prověřovat, jak se závěry zpravodajců nakládá vláda. „Jde nám o to, aby nedocházelo k rozpačitým situacím, jaké zažíváme dnes, kdy jsou zde nestandardní cestou zveřejňovány poznatky tajných služeb,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.