O příspěvek na mobilitu je nutné požádat ještě tento měsíc

O příspěvek na mobilitu je nutné požádat ještě tento měsíc (zdroj: ČT24)

Většina lidí, kteří pobírají příspěvek na mobilitu, si musí v lednu znovu o dávku zažádat. Povinnost vyplývá ze zákona pro ty, kterým Úřad práce ČR přiznal příspěvek v letech 2012 a 2013. Na čtyři stovky měsíčně mají nárok držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, kteří pravidelně jezdí třeba do školy, práce nebo k lékaři a platí si dopravu.

Ivě Láblerové, která žije v bezbariérovém domě s pečovatelskou službou na dosah, dává tento příspěvek na mobilitu aspoň částečně svobodu. Venku už většinou totiž potřebuje auto. „Já mám nemocnou maminku v nemocnici v Motole, za ní bych se bez osobního auta nedostala,“ říká Láblerová. A pomáhá jí to i při cestách za kulturou. „Aby člověk mohl čerpat jiné vjemy než z těch čtyř stěn,“ dodává.

Každý měsíc proto dostává čtyřsetkorunový příspěvek. Ten sice nepokryje veškeré potřeby její mobility, ale samozřejmě je to, jak sama říká, „velice vítaný příspěvek“.

Cestu na vzdálený úřad práce pro podání žádosti o tento příspěvek však absolvovat nemusí. Tu za ní nyní vykoná vedoucí místních asistenčních služeb, která nabídla pomocnou ruku.

Úřad práce
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Administrativní kolečko teď musí absolvovat skoro 170 tisíc lidí. Úřad práce poslal všem těmto klientům informativní dopis, jeho součástí je i formulář žádosti o příspěvek na mobilitu. „Ten stačí vyplnit a odevzdat na kontaktním pracovišti anebo je možné žádost poslat poštou,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Žádost o příspěvek na mobilitu musí klienti stihnout doručit na úřad práce už v lednu. V opačném případě jim hrozí, že o dávku na tento měsíc přijdou.

K žádosti je potřeba platná průkazka, někteří ji ale nemají

K tomu, aby mohli  zdravotně postižení lidé využívat různé benefity, kam patří i slevy na dopravu, musí mít platnou průkazku. Jde o to, že o automatickou výměnu těchto průkazů je potřeba žádat. A jak oznámil  Úřad práce ČR, zhruba třicet tisíc zdravotních postižených o tyto výhody od ledna přišli, protože tak neučinili.

Mluvčí Úřadu práce ČR Beránková potvrdila, že někteří handicapovaní tak budou muset znovu podstoupit celé nové řízení s posouzením zdravotního stavu a pak teprve budou moci znova žádat o různé slevy.