Vláda řeší miliardy zeleným elektrárnám. Vitásková je stále proti

Vládě se nedaří odblokovat 42 miliard korun dotací, které by v příštím roce měly dostat takzvané zelené elektrárny. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD sice ubezpečuje, že všichni oprávnění žadatelé peníze dostanou, stále ale není jasné kdy.

Sporem o dotace přetrvává vyhrocená situace mezi vládou a šéfkou Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou. Ta podporu vypsat odmítá a nechce to změnit ani po nařízení, které kabinet připravuje. Vedle tisíců solárních parků počítají s dotacemi také provozovatelé větrných a bioplynových elektráren. Všichni jsou připravení stát žalovat.

V únoru peníze nebudou

Elektřinu a teplo už devět let vyrábí například bioplynová stanice v Kněžici na Nymbursku. V obci zásobuje energií čtyři sta lidí, ale radnice se obává, že bude muset její provoz zastavit. „Bez dotací si nedokážu provoz toho zařízení představit. Nezbude nám nic jiného, než podat žalobu a soudit se,“ uvedl starosta Milan Kazda.

Události: ERÚ versus vláda. Dotace zeleným elektrárnám dál s otazníkem (zdroj: ČT24)

Do 15. února mají mít producenti zelené energie na účtech první dotaci za rok 2016. Jenže pokud do té doby nedostane předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková z Bruselu potvrzení, že podpora je legální, odmítá ji schválit. Její úřad takto postupuje poprvé. V minulých letech totiž dotace pravidelně schvaloval, aniž by k tomu měl svolení Bruselu.

„Ani v optimálním případě nebudeme mít notifikaci z Bruselu do půlky února,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Takže musí nastoupit krizová varianta, kterou vláda připravuje, a tou je změna legislativy. Hledáme nařízení vlády, které bude regulátorovi trhu s energiemi garantovat, že vypsáním podpory zákon neporuší.„

Jenže samotný úřad vlády takové řešení zpochybňuje. „Jednoznačně doporučuji vyčkat na konečné rozhodnutí Evropské komise ohledně dané podpory a vyvarovat se tak případného porušení práva Evropské unie,“ uvedl ředitel odboru kompatibility úřadu vlády Dušan Uher.