Aktér kauzy ROP Severozápad vypověděl policii o pozadí manipulací s dotacemi

UDÁLOSTI: Zvrat v kauze největšího dotačního skandálu (zdroj: ČT24)

Petr Kušnierz, první člověk pravomocně odsouzený v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, začal podle informací České televize spolupracovat s policií. Vypověděl, že se na dotačních podvodech, za které je odsouzen, podíleli vlivní regionální politici i podnikatelé označovaní jako kmotři. Kušnierz stojí před soudem znovu, jako spolupracující obviněný by mohl doufat v mírnější trest.

Zatčení tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petra Kušnierze v roce 2011 rozpoutalo velkou aféru, která přivedla do policejních rukou ještě několik dalších „středně velkých ryb“, a především přivedlo ústecko-karlovarský operační program do středu zájmu Evropské komise a ministerstva financí. Výsledkem bylo dlouhodobé odstavení krajů od dotací.

Nyní začíná druhé kolo. Petr Kušnierz stojí znovu před soudem kvůli problémům s dalšími projekty podpořenými z ROP Severozápad a začal podrobně vypovídat, jak probíhaly dotační podvody, ze kterých ho policie viní. Padají jména dalších vlivných lidí. „Snažíme se dostat až k posledním informacím a tomu, kdo vlastně stál za celou trestnou činností,“ uvedl ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Státní zástupce chce nová zjištění zařadit do druhého soudu, který s Kušnierzem probíhá. Zatím se mu to ale nepodařilo, protože soudce jednání odročil na příští rok kvůli nemoci jednoho z obžalovaných.

Spolu s Kušnierzem před ním stojí i jeho nástupce v čele dotačního úřadu Pavel Markvart – ale i předchůdce Petr Vráblík – či bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda. Ten se k novým důkazům obžaloby nechtěl vyjádřit. Markvart je potom přesvědčen, že mu nemohou uškodit. „Protože jsem nikdy nic nezákonného nečinil,“ zopakoval své stanovisko. 

Důsledkem výpovědi byla podle zjištění ČT i policejní prohlídka kanceláře a bytu chebského starosty Petra Navrátila (ČSSD), jenž býval předsedou Regionální rady Severozápad, a odnesli si dokumenty o činnosti instituce, která rozdělovala evropské miliardy. Z jednotlivých sdělení vyplynulo, že se policisté zajímali o období, které předcházelo době Navrátilova předsednictví v regionální radě. V tom případě by šlo o dobu, kdy byl předsedou regionální rady někdejší ústecký hejtman Jiří Šulc, kterého ostatně policie loni také obvinila.

O roli vysoko postavených politiků hovořil již před třemi lety tehdejší ústecký krajský předseda KDU-ČSL Leo Steiner. Na Úřadu regionální rady Severozápad předtím pracoval, poté tvrdil, že politici na přání „kmotrů“ prosazují dotace pro jejich projekty, uvedl také příklady podpořených projektů, které označil za předražené. Tehdejší hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) poté na Steinera podala trestní oznámení.

Pro Petra Kušnierze může být výpověď významem korespondujícím se Steinerovými vyjádřeními výhodná. Nedávno vyšel z vězení, když ho soud podmínečně propustil po odsezení poloviny z pětiletého trestu. Nyní má naději, že získá status spolupracujícího obviněného, a tak bude eventuální druhý trest mírnější.