Tradiční novoroční oběd Zemana s premiérem bude pracovní. Bez manželek

Tradiční novoroční oběd prezidenta s premiérem v Lánech se uskuteční 2. ledna, uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Půjde o pracovní setkání, tentokrát bez manželek. Dá se očekávat, že oba politici budou mimo jiné hovořit o migraci, na kterou mají odlišné názory.

Ty se naplno projevily po oslavách 17. listopadu, kdy prezident Miloš Zeman vystoupil na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky, což Sobotka i další politici ostře kritizovali.

Podle premiéra se Zeman vystoupením na Albertově zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Účastí na akci prý prezident legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti.

Zeman pár dní poté Sobotku obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka. Reagoval tak na Sobotkova slova, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci.

„Novoroční oběd bude jistě spojen i s hodnocením roku 2015 a pan premiér bude mít vynikající příležitost osvětlit, proč se rozhodl na základě přání svých poradců útočit na levicového prezidenta,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Manželky na tradičním setkání chybí stále častěji

Zavedená zvyklost novoročních obědů prezidentského a premiérského páru se v posledních letech porušuje stále častěji. Před dvěma lety Zeman poobědval pouze s tehdejším předsedou vlády Jiřím Rusnokem, jeho žena se z návštěvy Lán omluvila. V roce 2012 dokonce novoroční oběd neproběhl vůbec, občanskodemokratický premiér Petr Nečas ho bez náhrady odvolal – a již tehdy se spekulovalo o rodinných důvodech. Záhy poté oznámil, že s manželkou nežijí ve společné domácnosti.

Také Mirek Topolánek do Lán dvakrát zavítal bez doprovodu (v roce 2007 a 2008). Příčinou byly jeho neuspořádané rodinné poměry a vztah s Lucií Talmanovou, s níž nebyl sezdaný, a která ho proto podle protokolu nemohla doprovodit.