Opavě vládne nová koalice. V čele s primátorem Křupalou z ČSSD

Opava má nového primátora Radima Křupalu z ČSSD. Většina zastupitelů odhlasovala novou vládu města v čele s pětatřicetiletým ekonomem. V novém vedení bude i bývalý primátor za ANO Martin Víteček, jehož spory s bývalou náměstkyní vyústily v krach předešlé koalice i zrušení celé opavské organizace ANO. Koalici doplnila Změna pro Opavu a lidovci.

Sociální demokraté i bývalí členové ANO, kteří teď vystupují jako nezávislí zastupitelé, mají v jedenáctičlenné radě čtyři zástupce. Martin Víteček bude prvním náměstkem. Změna pro Opavu obhájila dvě křesla, lidovci jedno. Koalice má podporu jednadvaceti z devětatřiceti zastupitelů. Pro nové vedení hlasovalo i několik lidí z opozice.

Zrušení ANO podle primátora koalici neohrožuje

Bývalá náměstkyně Simona Bierhausová, která usilovala o odvolání Vítečka a žádala jeho vyloučení z ANO, skončila i se svými třemi stoupenci v opozici. Do opozičních řad přešli i občanští demokraté.

Nová organizace ANO v Opavě zatím nevznikla. Není jasné, kdo z bývalých členů se bude moci do hnutí vrátit. Primátor Křupala věří, že koalici to neohrožuje. „Během dvou měsíců vyjednávání jsme si ověřili, že skupina kolem bývalého primátora Vítečka je pevná a stabilní. Nepředpokládám, že by jakýkoliv vývoj v ANO měl mít na koalici negativní dopad,“ řekl předseda opavské ČSSD a ředitel Senior centra Opava Křupala.

Reportáž: Opava má nové vedení v čele s Křupalou z ČSSD

Také Víteček považuje koalici za životaschopnou. „Mělo by to být pevné seskupení. Programové priority jsou takřka stejné, liší se jen detailech, které se dají snadno dořešit,“ uvedl Víteček. Potvrdil, že má zájem obhájit členství v ANO. „Věřím, že mi to bude umožněno,“ řekl.

Část bývalých členů ANO je v opozici

Stejnou naději vyjadřuje i Bierhausová. „Chtěla bych v ANO zůstat, je to pro mne důležité. Jediné, co jsme chtěli, bylo očistit stranu od lidí, kteří nepracovali tak, jak jsme si představovali,“ uvedla. Ve stabilitu nového vedení moc nevěří. „Neliší se moc od toho, co bylo. Jen tři radní za ANO byli nahrazeni lidmi z ČSSD. Nepřehlasují nic,“ prorokovala Bierhausová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zatímco ČSSD pomohl krach minulé koalice vyjít z opozice, bývalí členové ANO ztratili dominantní podíl na moci, který jim umožnily vyhrané volby. Získali v nich o pět mandátů více než sociální demokraté. Teď mají v radě stejný počet zástupců. A Martin Víteček uvolnil primátorský post. „Beru jako férový krok, protože ČSSD měla větší podporu,“ řekl Víteček.

Primátor chce změny ve financování města

Prioritou nové koalice je budování  průmyslové zóny a změny ve financování města.„Rozpočet není v dobrém stavu. Počítá se v něm jednak s velkými splátkami úvěrů na jedné straně, na druhé s prodejem majetku, což není dlouhodobě únosné a bude nutné udělat velké strukturální změny,“ uvedl Křupala. Zastupitelé už o rozpočtu na rok 2016 jednali, vrátí se k němu začátkem roku.