Šéfa Bloku proti islámu Konvičku obvinili z podněcování k nenávisti

Předseda Bloku proti Islámu Martin Konvička čelí obvinění z podněcování k nenávisti vůči muslimům. Obviněn byl 18. listopadu kvůli svým výrokům na sociální síti. Celou věc považuje protiislámské uskupení za politický proces. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) takové tvrzení odmítl jako nesmysl.

„Blok proti islámu důrazně protestuje proti tomu, aby se státní moc tímto brutálním způsobem pokoušela kriminalizovat občany, kteří vyjadřují svoje oprávněné obavy z totalitních ideologií,“ reagoval v prohlášení mluvčí radikálního uskupení David Štěpán s odkazem na možnou zaujatost ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. „Je to nesmysl. Policie mi nepodléhá a nemám na ni žádný vliv,“ reagoval ministr. 

Podle Konvičkovy právní zástupkyně Kláry Samkové se měl předseda bloku jednání dopustit některými výroky publikovanými „v polouzavřené skupině na svém facebookovém profilu“ v letech 2011 až 2014. Obviněn byl z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. V případě odsouzení mu hrozí šestiměsíční až tříleté vězení.

  • Narodil se 2. listopadu 1969 v Opavě. Vystudoval zoologii v Olomouci, během revoluce v listopadu 1989 byl členem celouniverzitního stávkového výboru.
  • Působí jako docent na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Vzděláním je entomolog.
  • Upozornil na sebe v čele iniciativy Islám v České republice nechceme, která přišla s peticí proti imigračním kvótám. Uspořádala několik akcí zaměřených proti islámu, odborníci z ministerstva vnitra ji zmiňují ve zprávách o extremismu.
  • Byl předsedou spolku Blok proti islámu. V září 2015 se blok domluvil se sněmovní opoziční stranou Úsvit–Národní koalice na spolupráci a Konvička měl být takzvaným superlídrem formace. Letos v dubnu ale antiislámský blok ze spolupráce s Úsvitem odstoupil, svůj krok vysvětloval problémy s financováním předvolební kampaně. Nyní působí coby lídr Iniciativy Martina Konvičky.
  • Výroky o islámu nijak příliš nekoriguje. Známý je jeho výrok z Facebooku: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ V rozhovorech pro média nazval islám také „úchylárnou“ nebo tvrdil, že muslimové při výkladu koránu lžou. Podle něj je „islám hnusný a špatný“, prohlásil také, že kdyby byl islám potlačován, nebyly by problémy s migranty.

Martin Konvička stál v úterý 17. listopadu společně s prezidentem Milošem Zemanem na pódiu na Albertově, za což hlavu státu kritizovala řada politiků. Konvička se v minulosti na svém facebookovém profilu vyjadřoval třeba o mletí muslimů do masokostní moučky, navrhoval také zavírání muslimů do koncentračních táborů. Samková Konvičkovi doporučila, aby obvinění nekomentoval. Podle jejího názoru je účelové. Plyne to prý ze skutečnosti, že vychází z více než rok starých výroků.

Události ČT: Samková považuje Konvičkovo obvinění za politicky objednané (zdroj: ČT24)

Ministr Pelikán minulý týden krátce po veřejném vystoupení Konvičky na demonstraci příznivců prezidenta Miloše Zemana na Albertově zveřejnil na svém Twitteru odkaz na paragraf trestního zákona, podle kterého je Konvička obviněn.