Řidiči často používají autosedačku nesprávně, riskují tak život dítěte

Události: Autosedačky používá špatně každý čtrnáctý řidič (zdroj: ČT24)

Každý čtrnáctý řidič podle průzkumu Ústředního automotoklubu (ÚAMK) chybuje při používání dětské autosedačky. Zásadní je například umístění bezpečnostních pásů. Děti, které řidiči nepřepravují tak, jak mají, čelí sedminásobně vyššímu riziku úmrtí při dopravní nehodě. Riskantní je přitom už i patnáctikilometrová rychlost.

Častá chyba při nasedání do autosedačky – dítě se posadí samo a rodič nezkontroluje, jestli se dobře připoutalo. Odborníci upozorňují i na další prohřešky. „Buďto špatně vyberou sedačku, nebo už není vhodná pro dítě,“ říká Petr Vomáčka z ÚAMK.

Dětská autosedačka je povinná pro všechny děti do 36 kilogramů a 150 centimetrů.

Rodiče musí dodržovat několik základních pravidel. Ramenní pás by měl být nastavený tak, aby nešel přes krk. Dolní pás musí jít přes pánev, ne přes břicho a důležité je také pásy pořádně utáhnout, podotýká školitel prodejců autosedaček Jan Bílek. Zvlášť v zimních měsících by si rodiče měli dávat pozor a nepoutat děti v bundách a jiném teplém oblečení.

Výrobci automobilů při umístění výšky pásů počítají s průměrně vysokým dospělým člověkem, tedy zhruba od 165 centimetrů výše. To znamená, že pás pro 150 cm vysoké dítě prochází nevhodně přes tělo, v zásadě přes krk.
Igor Sirota
oddělení vnějších vztahů ÚAMK ČR (Zdroj: ÚAMK)

Při nárazu dítě neudržíte, varují odborníci

Mezi zásadní chyby, které někteří rodiče dělají, patří i dítě na klíně. „Jestliže jede vůz jen rychlostí 50 km/h a dítě váží 10 kilogramů, musela by být matka schopna udržet 300 kilogramů, aby zadržela dítě,“ uvádí Igor Sirota, ÚAMK.

Riziková je už 15kilometrová rychlost

Za první půlrok letošního roku byly dvě z celkem pěti usmrcených dětí při dopravních nehodách nepřipoutané. „Už při patnáctikilometrové rychlosti, při které dojde ke kolizi, může být dítě, které není přepravováno v autosedačce nebo v zádržném systému, usmrceno,“ uvedl dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský.

  •  Pokud řidič veze dítě bez autosedačky, hrozí mu pokuta 2 tisíce korun a čtyři trestné body.