Důsledné Česko? Podle Bruselu nedokáže vyhošťovat

Evropské komisi se nelíbí přístup Česka k lidem přistiženým na jeho území bez povolení k pobytu. Dopis, který Komise zaslala ministerstvu vnitra, získal Český rozhlas. Vyplývá z něj, že Česko navzdory požadavkům na razantní boj s nelegální migrací nedokáže zadržené vyhostit. Činí tak pouze u 13 procent lidí, což je oproti evropskému průměru jenom třetina. Ministerstvo vnitra ale tvrdí, že komise jenom špatně interpretovala statistiku.

Zatímco čeští ministři hovoří o tom, že Česko trvá na pravidlech a vysvětlují tím důsledné zadržování nelegálních migrantů, z Bruselu zní naprostý opak: Česko s lidmi bez povolení k pobytu nakládá špatně.

Z dopisu Evropské komise vyplývá, že stát především nedokáže prosadit svoji. EK odkázala na statistiku dodanou samotným Českem, podle které v průběhu roku sice úřady objevily 2460 lidí bez povolení k pobytu, ve skutečnosti ale republiku opustilo pouze 320 lidí. Komise v dopise zdůraznila, že vracení lidí, kteří jsou v zemích Evropské unie nelegálně, „je klíčové pro snížení nelegální migrace“.

Z české vlády přitom zní požadavky na důsledný přístup k nelegálním migrantům. „Máme pověst zásadové země, která uplatňuje svá pravidla, trvá na nich a vyžaduje jejich respektování,“ řekl například ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v rozhovoru pro Českou televizi.

Jde jen o dílčí číslo, brání se ministerstvo

 Ministerstvo vnitra ale v reakci na kritiku od Evropské komise čísla zpochybnilo. Údaj, který je podle komise počtem vyhoštěných lidí, označilo ministerstvo za počet návratů, u kterých musela asistovat policie. „Nicméně Česká republika vydala rozhodnutí o návratu mnohem více osobám, které následně dobrovolně opouštějí Českou republiku,“ uvedla ředitelka tiskového odboru Lucie Nováková. Ministerstvo vnitra chce na dopis odpovědět v nejbližších dnech.

Také sám ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reagoval na výtku Bruselu prohlášením, že „smíchal hrušky s jabkama“. Je navíc přesvědčen, že letos je situace docela jiná. Je podle něj zadrženo 460 ze 7000 uprchlíků, kteří byli v Česku nelegálně. „Jsem zvědav, čeho se ti experti v teple svých kanceláří dopočítají letos,“ uvedl Chovanec na Twitteru.

Náměstek ministra vnitra Jiří Nováček potom upozornil, že podstatnou část nevyhoštěných lidí představovali lidé, kterým vypršelo povolení k pobytu, a přesto v Česku zůstali. „To nejsou nelegální migranti, ti tady měli legální pobyt, ale uplynula jim lhůta platnosti,“ řekl náměstek rozhlasu. Ovšem i po očištění od lidí s propadlým povolením by bylo vyhošťování neefektivní, dotklo by se pouze 32 procent lidí, kteří na českém území nemají být. Průměr EU je přitom přes 39 procent.