Budou v české armádě létat vrtulníky z USA, Francie nebo Itálie?

Ministerstvo obrany hodnotí nabídky na dodávku víceúčelových vrtulníků, které obdrželo ze Spojených států, Francie a Itálie. Armáda chce flotilu helikoptér rozšířit o 12 strojů - má na ně přes 10 miliard korun. Cena se ale může ještě zvýšit.

Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka je zatím předčasné říkat, kolik budou vrtulníky stát. „Budeme poptávat nejenom stroje samotné, ale také logistiku, logistickou podporu a zároveň výcvik personálu,“ řekl.

Podle informací České televize se ozvaly americké firmy Sikorski a Bell Helicopter, italská AugustaWestland a francouzská Airbus Helicopters. Armáda nebude jejich nabídky komentovat, dokud je důkladně neprostuduje. To může trvat i několik měsíců.

Uchazeči o dodávky vrtulníků
Zdroj: ČT24

Redaktor časopisu Letectví a kosmonautika Tomáš Soušek konstatoval, že všechny nabídky určitě splňují základní kritéria na přepravní schopnosti, víceúčelovost a na možnost použití moderních zbraňových systémů. „Určitě bude záležet především na cenových a dalších podmínkách jednotlivých nabídek,“ doplnil.

Ministr obrany Martin Stropnický už letos na jaře uvedl, že je nutné nahradit vrtulníky typů Mil Mi-24 a Mi-35. Armáda totiž vrtulníky potřebuje k plnění svých úkolů v NATO. „Vrtulníky patří k jedné z našich specializací v rámci Aliance, takže tuto schopnost si určitě chceme nejen udržet, ale i ji rozvíjet,“ poznamenal Stropnický letos v březnu.