ProMoPro: Podnikatelé odsouzeni, úředníci osvobozeni

Soud rozhodl o vině někdejšího jednatele firmy ProMoPro Jaroslava Veselého i šesti zástupců subdodavatelských společností. Byli odsouzeni k trestům od tříleté podmínky až k devíti letům vězení. Obžaloba se týkala kauzy státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU. Zároveň byli osvobozeni tři bývalí vysoce postavení úředníci ze sekce pro předsednictví. Verdikt není pravomocný.

Nejpřísnější trest v podobě devíti let odnětí svobody uložil pražský městský soud Jaroslavu Veselému a jednateli hlavní subdodavatelské firmy Vlastimilu Maxovi, kteří podle obžaloby spáchali vedle praní špinavých peněz i podvod. ProMoPro získalo zakázku od úřadu vlády v roce 2008 bez výběrového řízení. Podle rozsudku Veselý s Maxou následně předkládali úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které vůbec nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví.

„Pan Veselý měl jako odborník nepochybně představu, jaký rozsah činnosti je potřeba vykonávat. Úřadu vlády měl garantovat nejen perfektní odvedení práce, k čemuž došlo, ale i to, aby práce byly fakturovány v uvedeném rozsahu a v odpovídajících cenách,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová. „To jsou všechno takové bubliny, ale do dneška mi nikdo neřekl: Pane Veselý, tady ta faktura – my si myslíme, že tuhle činnost jste neudělali,“ konstatoval po vynesení rozsudku bývalý jednatel firmy ProMoPro.  

Ostatní obžalovaní podle soudu nezákonně získané peníze pomáhali legalizovat tak, že je převáděli na další subjekty a poté peníze vybírali v hotovosti. „Dobře věděli, že činnosti, které fakturují, se vůbec neuskutečnily, protože jejich společnosti se na nich v žádném případě nepodílely,“ konstatovala soudkyně. Marcel Příkopa, Ivan Komárek a Roman Pekarovič si tak mají odpykat šest let vězení a Pavel Girstl pět let. Václava Čadu potrestal tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou.

Vedle trestů odnětí svobody soud uložil všem obžalovaným podnikatelům kromě Čady zákaz účasti ve statutárních orgánech firem. U Veselého a Maxy jde o maximální možnou výši tohoto trestu, tedy deset let.

Obžalováni jsou ještě podnikatelé Radek Müller a Libor Veverka, jejich případ však soud vyloučil k samostatnému projednání.

Úředníkům soud neuložil trest

Bez trestu od soudu odešli úředníci ze sekce pro předsednictví Evropské unie. Obžaloba tvrdila, že někdejší šéfka sekce Jana Hendrichová a její podřízení Radomír Karlík a David Mlíčko účelově upřednostnili firmu ProMoPro při zadání zakázky na zajištění audiovizuální techniky na pořádaných konferencích. Neobstarali prý také dostatečnou kontrolu, která by odhalila faktury podvržené ProMoPrem.

„Samozřejmě, že to člověka dehonestuje, zasahuje mu to do soukromého i pracovního života – to znamená, pro mě je velikou úlevou, že to takto skončilo, nebo doufám, že skončilo,“ komentovala vynesení rozsudku Hendrichová. Původně žalobce navrhoval nepodmíněné tresty od čtyř do 4,5 roku a zákaz činnosti v úřadech, které rozhodují o majetku státu.

„Z materiálů, které jsem měl k dispozici, vyplývalo, že úředníci se zpočátku bránili proplácení faktur. Označovali je za předražené a proplatit je nechtěli,“ uvedl senátor Václav Láska, který se jako právník dřív kauzou ProMoPro zabýval. „Pravděpodobně přišel nějaký pokyn shora, oni jako úředníci poslechli. V situaci, kdy na lavici obžalovaných nesedí ten, který jim pokyn dal, bych považoval za nespravedlivé, kdyby byli odsouzeni jenom ti, co uposlechli,“ dodal.

Obvinění úředníci v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24

Stát, jako poškozený, vyčíslil škodu způsobenou trestnou činností na 938 milionů korun. Podle soudu mají obžalovaní podnikatelé nahradit jen část této sumy, se zbytkem návrhu soud Českou republiku odkázal do občanskoprávního řízení.

Kauza ProMoPro se řeší od roku 2011

  • Leden–červen 2009 – Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví Evropské unii – tedy v prvním pololetí roku 2009.
  • Leden 2011 – Prvotní podnět k prošetření zakázky vzešel od ministerstva financí. Jeho finanční analytický útvar v lednu 2011 podal trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce, kterou společnost ProMoPro bez soutěže získala od Úřadu vlády.
  • Únor 2011 – Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli podezření z porušování povinnosti při správně cizího majetku.
  • 24. března 2011 – Vondra se na mimořádné schůzi parlamentu přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při předsednictví EU. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit – 11. dubna nabídl premiérovi Nečasovi rezignaci.
  • Duben 2012 – O rok později potom policie oznámila, že v kauze ProMoPro obvinila 10 lidí – z toho 3 bývalé státní zaměstnance z nejbližšího týmu tehdejšího ministra Alexandra Vondry. Později vzrostl počet obviněných na 12.
  • 7. prosince 2012 – Vondra rezignoval na funkci ministra obrany; svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry voličů v podzimních senátních volbách.