Soud zrušil pokutu za zveřejnění fotky zloděje na internetu

Pražský městský soud se zastal firmy, která na sociálních sítích zveřejnila fotku ukradeného elektrokola a také zloděje. I díky snímku ho pak policie vypátrala a později byl odsouzen, jenže Úřad na ochranu osobních údajů zveřejnění fotky pokutoval částkou pět tisíc korun. A právě tu ruší zatím nepravomocný rozsudek. ÚOOÚ však zvažuje podání kasační stížnosti.

Krádež zaznamenala bezpečnostní kamera (zdroj: ČT24)

Ke krádeži elektrokola došlo v malé pražské prodejně v listopadu 2011. Kolo si zloděj vyhlédl už dvě hodiny před krádeží přímo v prodejně a ven se pak dostal zadním vchodem. Krádež ale natočila bezpečnostní kamera.

Majitel firmy zavolal policii a druhý den fotografii zloděje umístil na sociální síť. „Začali se ozývat lidé, že to kolo, které bylo na fotografii, někde viděli. Takže došlo k tomu, že jsme vypátrali kolo a asi po čtyřech dnech ho policie zajistila někde na Palmovce v bazaru,“ uvedl majitel firmy Jakub Ditrich. Jiní lidé zase poznali přímo pachatele krádeže – toho nakonec policie dopadla.  

Jenže majitel firmy dostal za zveřejnění fotky pokutu pět tisíc korun. „My setrváváme na názoru, že záznamy by měly být předávány Policii ČR k dalšímu šetření a nikoliv zveřejňovány na internetu,“ vysvětluje mluvčí ÚOOÚ David Pavlát. Pokud by totiž mělo být vše podle zákona, musel by mít okradený zlodějův souhlas. Bez něj nesmí podobenku zveřejnit nikde.

Firmy se teď ale zastal pražský městský soud: „Pachatel trestné činnosti, který úmyslně odcizí majetek, který mu nepatří, musí počítat s tím, že jeho práva na ochranu osobní identity nebudou chráněna stejně jako práva osob, které jednají v souladu se zákonem,“ stojí v rozsudku.

„Úřad pro ochranu osobních údajů bude asi muset začít používat více zdravý rozum, než nějaké tupé vykládání zákona,“ domnívá se IT publicista Daniel Dočekal. Úřad nicméně podle svého mluvčího zvažuje kasační stížnost k Nejvyšším správnímu soudu.